”Vi behöver inte diskutera allting”

Sandra och Susanne driver ett café ihop

Foto: Magnus Liam Karlsson
Cafésystrar Sandra och Susanne Mikkelborg.
MIN EKONOMI

Systrarna Susanne och Sandra var vilse på karriärstigen. Visst, de hade varsitt bra mål i livet – Sandra som hotellreceptionist och Susanne som lärarstudent – ändå kände de sig förvirrade. Var det verkligen det här de ville??Ett rungande nej, en portion mod och sex månader senare har de nu sitt drömfik, ”Två systrar & en kock”, i Stockholm.

– Det kändes mindre läskigt att starta något nytt när man var två, säger Sandra.

Systrarna hittade lokal, kaklade och målade själva – och öppnade på kanelbullens dag i oktober 2006. Då fick alla kunder varsin kanelbulle efter lunch. En del av systrarnas affärsidé är detaljerna, vad de själva skulle vilja ha på ett fik. Till exempel en liten ruta kärleksmums till kaffet. Eller som att de känner stammisarna vid namn, nästan lika väl som de känner varandra.?

– Det bästa med att arbeta med sin syster är att jobbet bara flyter på, vi behöver inte diskutera allt. Vi är också införstådda i varandras privatliv och det underlättar ju, till exempel om någon måste hämta barn i skolan, eller om dagis är stängt. Då löser vi det tillsammans, säger Susanne.

Nackdelar då? Jo, de finns.

– När man känner varandra för väl blir det svårt att ta kritik och om det uppstår konflikter kan det vara svårare att reda ut dem just för att man är syskon och har en massa bagage. Det blir lätt att blanda in personliga saker i ett bråk. Jag tror att det kan vara både lättare och svårare att lösa konflikter som syskon; lättare därför att man är så illa tvungen. Om man bara är kolleger kan man ju strunta i att lösa problemen och gå skilda vägar, men som syskon är det ju så mycket mer som står på spel, säger Susanne.

När Susanne och Sandra inte är överens ger de varandra lite andrum – för med hårt jobb från morgon till kväll tenderar konflikterna ibland att bli större än de egentligen är.

– Då är det viktigt att tänka igenom vad man vill och hur man känner och ta det med ro. Vi strävar ju efter samma mål och det gäller att inte glömma bort det, säger Sandra.

Två tips: Lägg konkurrensen mellan er på hyllan

Andra systrar som vill starta eget tillsammans bör ta reda på om ni har samma mål och visioner för ert företag. Lägg konkurrensen mellan er på hyllan.

Även om ni tycker lika i det mesta kommer det att bli meningsskiljaktigheter mellan er. Men ta det med ro, kompromissa kring dessa. Ha tålamod med varandra när det känns jobbigt, ta lite andrum ibland.

Sandra Mikkelborg

Ålder: 30 år.

Bor: Bromma.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Caféägare.

Susanne Mikkelborg

Ålder: 35 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och två barn.

Yrke: Caféägare.

Caroline Engvall