”Vi kanske måste ha jobbfria tillfällen?”

Åsa och Pia har en teaterpjäs ihop

Foto: Magnus Liam Karlsson
Teatersystrar Pia Lindgren och Åsa Olsson.
MIN EKONOMI

Regissören Åsa behövde en producent till sin teaterpjäs – och vem skulle passa bättre än hennes allra käraste syster?

Pia hade precis startat eget som konsult inom PR och kommunikation och var inte sen att hoppa på erbjudandet om att ha ett gemensamt projekt med sin närmaste familjemedlem.

– Vi vill få vår generation att upptäcka teaterscenen. Många i vår ålder har svårt att identifiera sig med de karaktärer och klassiska dramer som vi ofta relaterar teater med, säger Pia.

Systrarnas gemensamma projekt är pjäsen ”Allmänt snö”, ett relationsdrama gestaltat av fyra karaktärer i olika tider, olika rum, om en gemensam händelse, ett gemensamt liv.

– Jag tror att vår generation kommer att kunna identifiera sig med karaktärerna och deras problem i pjäsen, säger Åsa.?Pjäsen spelas under januari och februari på Dramalabbet i Stockholm.

– Det känns tryggt att jag som kreatör har en producent som känner mig utan och innan. Eftersom det är mitt verk som ska säljas har jag tidigare upplevt att det har varit svårt att släppa hela producentbiten. Relationen mellan kreatör och producent är väldigt känslig och utlämnande, det krävs att det är någon som jag kan lita på till 100 procent, säger Åsa.

Att jobba tillsammans har inneburit att systrarna har upptäckt nya sidor hos varandra på äldre dar.

– Som Åsas passion för teatern, hur slitit och motigt det än är ger hon aldrig upp utan kämpar för sin sak. Jag ser det med nya ögon nu när vi är involverade i samma projekt, säger Pia.

Men att hålla isär jobb- och privatroller är svårt – även om Åsa och Pia tycker att det är lättare att reda ut konflikter systrar emellan.

– Vi har löst konflikter tillsammans många, många gånger. Alltifrån ”luften är fri” i baksätet i bilen – som löstes med att bygga en hög mur - till missförstånd och besvikelse när vi nu är vuxna. För oss är det lättare att reda ut en konflikt som syskon, eftersom vi känner varandra så otroligt väl och vet hur vi ska lösa konflikter emellan oss. Om vi skulle börja bråka om något skulle vi försöka reda ut det på en gång. Ingen av oss är konflikträdd utan tar det hellre på en gång så man slipper gå och reta sig på den andra, säger Åsa.

Och visst diskuterar de pjäsen på middagar och fester.

– Vi kanske måste börja med att ha bestämda jobbfria tillfällen? Eftersom det här är vårt första projekt ihop så kanske vi har svårare att skilja på jobb- och privatrollerna. I framtiden blir det säkert lättare när vi har vant oss vid situationen, säger Pia.

Nu har systerparet fått blodad jobbtand. De har redan många idéer på hur de kan fortsätta jobba tillsammans.

– Det är så roligt att vi får tillbringa så mycket mer tid ihop nu än tidigare. Vi har kul och skrattar ihop. Det är lyxigt.

Två tips: Ha respekt för den andras yrkesroll

Ha tydliga roller redan från början. Vem är bäst på vad? Se till att ni inte kliver in på den andras område, om den personen inte ber om det.

Det är viktigt med en grundläggande respekt för varandra och den andres yrkesroll samt att båda har lika stort engagemang.

Pia Lindgren

Ålder: 35 år.

Bor: Gärdet, Stockholm.

Familj: Man, två barn.

Yrke: Producent/kommunikationskonsult

Åsa Olsson

Ålder: 32 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Singel.

Yrke: Dramatiker/regissör.

Caroline Engvall