Lös dina jobbkriser med Pippi-metoden

Coachen: Pippi Långstrump-tänket kan bli nyckeln – till ditt nya drömliv

1 av 2 | Foto: Ulf Höjer
Peppa dig att tänka nytt Har du kört fast i arbetet och saknar kreativitet? Prova Pippi-metoden. Lägg upp fötterna på bordet och luta stolsryggen bakåt. Ställ dig upp på din stol eller gå baklänges ner för en trappa. Vill du tänka nytt måste du göra något nytt. (Obs! Bilden är ett montage.)
MIN EKONOMI

Vad skulle Pippi Långstrump ha gjort? Enligt författaren Gitte Jørgensen är det frågan som gör många självhjälpsböcker onödiga.

– Allt du behöver göra är att ställa dig frågan och ditt liv kommer fullkomligt att spraka, säger Gitte Jørgensen.

Pippi Långstrump säger som det är. Hon varken förställer sig eller låtsas. Hon låter lusten och glädjen visa vägen i livet. Men hur lever vi som hon?

– Ställ dig frågan och bara gör som Pippi, säger Gitte Jørgensen, aktuell med boken ”Pippi Power – sju vägar till kvinnlig kraft”.

Frågan om vad Pippi skulle göra blir en nyckel eller en dörröppnare som släpper ut ens inre bus, vilja eller längtan. Men det krävs mod för att förverkliga sina innersta drömmar. Därför kan vi göra det steg för steg.

– Alla kan skapa sin egen version av Pippi. Vågar man inte gå hela vägen ska man fråga sig vad det minsta man vågar göra är, för att nå dit man vill. Och så börjar man där, säger Gitte Jørgensen.

Finurligheten väcks till liv

Gitte Jørgensen arbetar också som personlig coach och har mött många människor som behövt skjuts i rätt riktning. De kommer från olika vägar i livet, olika arbeten, olika kulturer och med olika ekonomiska förutsättningar. Men alla har de en sak gemensamt. När hon ställer frågan ”Vad skulle Pippi ha gjort i din situation?” glimmar det till i deras ögon och finurligheten väcks till liv.

På en av Gittes Jørgensen kurser fick deltagarna lägga sig på golvet med fötterna upp på stolarna. En 63-årig kvinna utbrast:

– Om jag var en Pippi, då skulle jag säga högt att min man är en stor idiot.

Astrid Lindgrens Pippi är en figur som de flesta i Sverige känner till och har blivit en förebild för hur många vill vara. Därför är det, enligt Gitte Jørgensen, så lätt att börja leva efter Pippi-metoden.

Gör det bästa av vad du har

Men kan vi verkligen leva som Pippi? Hon kastar pannkakor i taket och har skurborstar på fötterna när hon gör rent köksgolvet. Ska vi omsätta hennes påhitt till verkliga livet?

– Man behöver inte göra alla de upptåg som Pippi gör. Det handlar mer om hennes förhållningssätt till livet, säger Gitte Jørgensen.

Pippi har inte världens bästa förutsättningar men hon gör det bästa av vad hon har. Hon är kreativ, tar livet med en klackspark och njuter av det.

– I vårt samhälle är normen att man ska slita och kämpa med hem och jobb innan man får njuta. Men det skulle inte Pippi ha gjort.

Effekten: en gladare värld

Du kanske inte behöver jäkta hem från jobb och dagishämtning för att laga storkok eller skura bakom toastolen, för att när barnen har lagt sig slå på jobbdatorn. I alla fall inte just ikväll.

– Det är inte så man skapar vardagsmagi. Och framför allt är det faktiskt du som bestämmer, säger Gitte Jørgensen och tillägger:

– Ingen kommer någonsin att knacka på din axel när du är som mest upptagen och förverkliga dina drömmar. I stället måste du göra det själv. Börja i dag!

Gnäller chefen för nonsens, ta tjuren vid hornen och säg ifrån. Det skulle Pippi ha gjort. Om du vågar kommer andra att se hur du förändras – till världens starkaste – och då följa efter.

– Effekten av metoden blir en gladare och roligare värld, säger Gitte Jørgensen. Så ta första steget i Pippis fotspår, redan idag. Till på köpet kanske chefen slutar trampa dig på tårna när Pippi-galoscherna väl är på.

FAKTA

Så kan Långstrump hjälpa dig på jobbet

Gitte Jørgensen förklarar: Så löser du jobbkriserna med ett Pippi-resonemang.

PROBLEM 1: Du har kört fast i arbetet och saknar inspiration och kreativitet.

Pippi gör: Lägg upp fötterna på bordet och luta stolsryggen bakåt. Ställ dig upp på din stol, sätt dig i ett annat rum eller gå baklänges ner för en trappa. Vill du tänka nytt måste du göra något nytt. Du måste våga fysiskt för att våga mentalt.

PROBLEM 2: Tekniken strular och du får ett vansinnesanfall – dagligen.

Pippi gör: Ring någon som kan fixa problemen. Lämna arbetsplatsen och gå ut. Sätt dig på en parkbänk och dingla med fötterna. Eller ta en promenad med hoppsa-steg. Påminn dig om att livet är så mycket större än tekniska problem.

PROBLEM 3: Du och chefen kommer inte överens, ni är oense om hur arbetsuppgifterna ska lösas.

Pippi gör: Säg upp dig! Livet är för kort för att vara omgiven av personer som stjäl din energi.

Pippi light: Byt fokus till det som din chef faktiskt gör bra. Som ett resultat av din nya attityd kommer din chef börja behandla dig annorlunda.

PROBLEM 4: Du har svårt att framhålla dig själv i löneförhandlingar.

Pippi gör: Sätt upp en ”jag-är-fantastisk”-lapp på datorskärmen och låt dina kollegor se den. Lär dig skryta. Så småningom kommer du att kunna göra det även inför din chef. Bygg upp självförtroendet under några veckor innan lönesamtalet. Skryt inom dig varje dag och natt.

PROBLEM 5: Det krävs krafttag på jobbet, men ingen vill riktigt ta tag i saker – så viktiga förändringar faller mellan stolarna.

Pippi gör: Stäng arbetsplatsen för en dag. Gå samman med kollegorna och få chefen att stänga för en dag. Ta ett heldagsmöte på annan plats och låt allt komma upp på bordet.

PROBLEM 6: Kylskåpet på jobbet är smutsigt och äckligt.

Pippi gör: Ring in ett städföretag och skicka fakturan till chefen. Knata in till chefen och säg att företaget måste börja investera i en attraktiv och stimulerande arbetsplats. Punkt. Smutsigt kylskåp symboliserar smutsig arbetsplats – där man inte bryr sig om varandra.

PROBLEM 7: Ojämn arbetsfördelning. Vissa latar sig, spelar Farmville och pysslar på Facebook på arbetstid – medan andra jobbar häcken av sig.

Pippi gör: Motivera latmaskarna! Sätt upp små motivationslappar runt om hela arbetsplatsen. Det kan till exempel stå ”Vi skapar världens bästa företag – vill du vara en del av det?”.

PROBLEM 8: Brist på feedback på arbetsplatsen, både från chefen och kollegorna.

Pippi gör: Inför berömrundor bland kollegorna och hylla varandra hejdlöst. Sätt upp ett papper på väggen där alla fyller på med skryt om varandra varje dag.

PROBLEM 9: Vissa tar åt sig äran för vad man jobbar fram i grupp.

Pippi gör: Säg det som ingen vågar – men som måste fram! Var inte en av alla fega stackare som inte vågar stå upp för rättvisan.

PROBLEM 10: Det snackas skit på kontoret om vissa kollegor – vuxenmobbing.

Pippi gör: Inför skrytrundor där alla på arbetsplatsen varje morgon får säga tre saker de är bra på. När man känner sig bra själv behöver man inte förminska andra. På sikt kommer allas självförtroende och självkänsla att stärkas och stämningen blir bättre.