För kort för att resa partytält

MIN EKONOMI

Zara Ehlersen som inte fick jobb som servitris för att hon ”tar för mycket plats” är inte ensam.

Flera läsare har hört av sig med egna erfarenheter av att nekas jobb på grund av sitt utseende.

”Jag blev nekad ett arbete som partytältsmontör i Norge. De sade att jag med mina 165 cm var för kort för att kunna montera alla stänger” skriver en läsare som kallar sig Kort montör.

”Motiveringen var att det skulle bli för 'omständligt och knepigt' att bära med sig pallar och dylikt då man behöver komma upp till högre höjder i monteringsarbetet. Det skulle dra ner på effektiviteten i arbetet.”

”Arbetar lika bra”

En annan läsare berättar att hon nekats flera jobb på grund av att hon dels är överviktig och dels rullstolsburen.

”Övervikten kan jag, och gör jag, något åt, men vad finns det jag kan göra åt mitt handikapp? De verkar tro att detta handikapp sitter i huvudet på mig, vilket det inte gör, så därför kan jag arbeta lika bra som vem som helst” skriver hon.

I övrigt är läsarna delade. I Aftonbladets läsarenkät tyckte 58 procent att utseendet spelar för stor roll i arbetslivet, medan 42 procent inte tyckte det, när 24 000 personer röstat.

”Ärlighet varar längst”

Många ger sitt stöd till Zara Ehlersten, medan andra tyckte att arbetsgivaren gjorde rätt som öppet sade att hon inte fick jobbet på grund av sin storlek.

”Ärlighet varar längst eller hur brukar man säga? Inte så skoj att höra 'Du är för tjock att jobba hos oss' kanske, men det är ärligare än ett 'vi hör av oss' i alla fall...” skriver signaturen ConfusedOne.

”Jag tycker att hon gjorde helt rätt som anmälde honom! Jag själv är överviktig och har kämpat med min vikt hela livet, till att bli något smalare för att må bra i mig själv. Det är sjukt jobbigt att vara överviktig i dagens samhälle, folk tittar och pratar bakom ryggen!” tyckte å andra sidan personen bakom signaturen Maulinskii.

ARTIKELN HANDLAR OM