Kvinnliga kvinnor – inget för mansjobb

Attraktiva kvinnors jobbansökningar förbisågs när det gällde typiskt manliga jobb

MIN EKONOMI

Att vara attraktiv är inte alltid en fördel.

I alla fall inte om man är kvinna och söker jobb inom branscher som anses maskulina.

Det visar en ny undersökning.

Foto: colourbox

Kvinnor som spenderar tid och pengar på att piffa sig inför den stundande arbetsintervjun kan göra sig själv en otjänst.

I alla fall om jobbet finns inom en "maskulin" bransch.

Det visar en brittisk studie som Daily Mail skriver om.

Listade arbeten och sökande

Forskarna gjorde en lista på olika jobb och tog samtidigt fram 110 foton på arbetssökande – hälften män och hälften kvinnor.

Därefter fick deltagarna i studien i uppgift att para ihop de olika personerna på bilderna med arbeten som ansågs passa dem.

I kategorier som säkerhetschef, säljare i en järnaffär, fängelsevakt och truckförare, förbisågs attraktiva kvinnor.

De hade svårare att få jobb än de som hade ett mer vardagligt utseende.

Däremot visade studien att snygga män alltid har fördelar i jobbsammanhang.

Coachen: ”Man kan råka illa ut”

Karriärcoachen Nina Jansdotter känner igen sig i resultaten. Hon menar att det kan finnas flera olika anledningar till att det ser ut som det gör.

– Om någon som är väldigt attraktiv jobbar i en sexistisk miljö kan den personen råka illa ut. Någonstans kan rekryteraren ha antingen medvetna och omedvetna tankar om att skydda de här kvinnorna från övergrepp, säger Nina Jansdotter.

Enligt henne kan vara idé att klä ner sig om man ser väldigt bra ut och ska söka jobb inom vissa branscher.

– Jag har haft en klient som använde sig av den strategin. Samtidigt är det viktigt att fundera över var man vill jobba. Kommer man att trivas på en arbetsplats där man måste göra våld på sin egen person?

Stötta varandra, tjejer!

Nina Jansdotter brukar peppa sina kvinnliga klienter till att vara sig själva och gå ihop och stötta varandra i sådana här lägen.

– Jag tycker att man ska skaffa sig snygga, smarta och kompetenta förebilder som har lyckats klättra i karriären. Det finns klassiska föreställningar om att vackra kvinnor inte kan vara smarta. Men om man går ihop i nätverk blir det lättare. Samtidigt gäller det att ha stort självförtroende och stark självkänsla för att våga vara sig själv.

”Högre acceptans nu”

Trots resultatet i studien ser Nina Jansdotter ändå positivt på framtiden.

– Det finns en högre acceptans nu än tidigare. Men vi har fortfarande långt kvar. Jag tror att problemet kommer bli mindre när de nya generationerna kommer ut på arbetsmarknaden. De är vana vid att tänka på sig själva som varumärken och låter sig inte begränsas.

ARTIKELN HANDLAR OM