Klyftan kan kosta dig jobbet

Många ratas på grund av klädseln på anställningsintervjun

1 av 2 | Foto: Colourbox
MIN EKONOMI

För djup urringning, för tajt topp eller synlig behå.

Det är de vanligaste misstagen kvinnor gör när de klär sig inför anställningsintervjun.

– En del av mig vill säga ”skit i det och klä dig hur du vill”. Men självklart är det alltid viktigt att det finns en matchning mellan det jobb du söker och hur du klär dig, säger Nina Jansdotter, jobbcoach.

En tredjedel av rekryterarna bestämmer sig under de 90 första sekunderna av anställningsintervjun.

Och en majoritet av dem menar att det kan vara klädseln som är avgörande.

Detta enligt en undersökning som ett brittiskt klädföretag, enligt tidningen Daily Mail, gjort bland 2000 rekryterare.

Om en kvinna blir spolad på grund av sin klädsel handlar det oftast om för djup urringning eller en alltför tajt topp som framhäver brösten.

– I Sverige kan du nog ha en djupare urringning än i England, där är de mer konservativa. Men det är ju generellt så att man inte ska sticka ut för mycket åt något håll. Det verkar som de flesta gillar det här begreppet lagom, säger Nina Jansdotter, jobbcoach.

”Håll låg profil”

Det näst vanligaste klädmisstaget kvinnor gör är, enligt undersökningen, att bära en behå som syns genom tröjan eller blusen.

Är det så att alla tittar på brösten?

– Ja, haha, uppenbarligen. Det är väl känsligt, man är väl rädd för oredan det ska ställa till med. Kvinnans intåg på arbetsmarknaden har ju kommit betydligt senare än männens. Så om brösten syns för mycket så är det ett avsteg från massan av kostymer. Och det är ju trist, säger Nina Jansdotter.

Hur ska en kvinna klä sig på en anställningsintervju då?

– En del av mig vill säga att du ska klä dig precis hur du vill. Eller söka sig till ett företag där man kan vara sig själv. Men det är en ekonomisk fråga, säger Nina Jansdotter.

Därför, menar hon, ska man hålla låg profil tills man fått jobbet. Sedan finns det – oftast – större utrymme att visa sin personlighet.

– Det är klassisk gruppsykologi. Innan du blir accepterad i ett gäng ska du smälta in lite i tapeten, säger Nina Jansdotter.

Hon betonar också att det är viktigt att ha koll på branschens klädkod.

– Söker du jobb på bank passar det med dräkt. Söker du jobb på ett hippt café blir det fel med dräkten, säger Nina Jansdotter.