”Äsch, det fixar jag i morgon...”

Frilansaren Malin, 47, skjuter upp alla samtal

EN TYPISK UPPSKJUTARE Malin Wahlstedt är en typisk uppskjutare. Hon har svårt att bli klar med arbetsuppgifter och skjuter upp saker in i det längsta. ”Jag väntar exempelvis med att boka tågbiljetter in i det sista, vilket såklart gör att biljetterna blir dyrare”, säger hon
MIN EKONOMI

Om bussen går om fem minuter kan Malin Wahlstedt börja leta efter frimärken, sprätta kuvert eller göra ­något annat.

Resultatet: Hon ­missar bussen – och kommer för sent till jobbet.

– Jag är en typisk uppskjutare. Speciellt när det gäller svåra och jobbiga ­saker.

Malin är egentligen frilansjournalist, men det var länge sen hon sålde in en ­artikel. Hon får helt enkelt inte ändan ur vagnen.

– I stället för att ringa potentiella uppdragsgivare hittar jag på tusen andra ­saker att göra. Jag är rädd att få ett nej. Och därför undviker jag att försätta mig i situationer som kan skapa jobbiga känslor hos mig.

Öppnar inte räkningarna

Ett annat exempel är att hon blundar så fort hon ser en räkning.

– Usch, ja, jag öppnar ju inte kuverten förrän i sista sekunden eftersom jag ­inte vill logga in på banken och konstatera att jag har väldigt lite pengar.

Malin, som drömmer om ett liv som författare, livnär sig i stället som talboksinläsare och konstmodell. Och ibland när hon kommer in i ett produktivt ”mood” säljer hon en och annan artikel, men frilansandet hindras - som sagt - ofta­ av de ”jobbiga samtalen” och författandet av oförmågan att komma i gång.

Att prokrastinera skapar både stress och en känsla av att aldrig bli klar med något. Dessutom menar Malin att beteendet gör att hon blir trött och irriterad på sig själv.

Bokar biljetter i sista stund

– Jag förstår egentligen inte varför jag gör så här. Jag väntar exempelvis med att boka tågbiljetter in i det sista eftersom jag inte kan bestämma mig för om jag ska åka direkt eller stanna lite extra, vilket såklart gör att biljetterna blir dyrare än de måste bli. Och när jag ska ta bussen till jobbet som konstmodell inbillar mig att jag är rationell om jag hinner fixa med något innan det är dags att gå, men så är det ju inte, i stället missar jag bussen.

Det här är Malin

Fakta: Malin Wahlstedt.

Ålder: 47.

Familj: Gift med Janne, har två barn.

Bor: I Göteborg.

Yrke: Författare, talboksinläsare, konstmodell.

ARTIKELN HANDLAR OM