”Det är som att lita på horoskop”

Personlighetstester allt vanligare vid rekrytering – men sågas ev expert

MIN EKONOMI

Personlighetstester i samband med rekrytering blir allt vanligare.

Men branschen är oreglerad och vem som helst kan utforma ett test – som sen avgör om du får drömjobbet eller inte.

– Det finns en djungel av oseriösa "hitte-på"-tester, säger Tobias Nyholm, ingenjör och rekryterare.

Hur många personlighetstester som florerar på marknaden, vilka som funkar och vilka som är humbug, vet ingen – eftersom statistik saknas.

Det här irriterade civilingenjören Tobias Nyholm. Han började därför samla in information och undersöka vad som skiljer olika tester åt. Resultatet av hans arbete publicerades på hemsidan personlighetstester.nu, och ledde senare till jobb som rekryterare.

Bara ett håller måttet

Enligt honom finns det bara ett test som håller måttet - det svenska UPP-testet, som bygger på sex års forskning.

– Det mesta jag sett därute är skräp. Svarsresultaten kan ofta jämföras med horoskopliknande texter, som passar in på de flesta. Jag brukar ringa företag som utformar personlighetstester för att ta reda på vilken forskning de baserar sina tester på. Många vill inte svara och det tyder ju på att det är något lurt.

Ändå lägger svenska företag stora pengar på att köpa test som sedan ska hjälpa dem att utse vem som är lämpligast för tjänsten.

– Det är väldigt vanligt att företag köper tester de hört talas om, utan att förstå vad de betalar för. Världens mest kända test, Myers Briggs, är ett sånt exempel. Det utformades av två tyska hemmafruar på 60-talet, som sen hänvisade till forskning av psykologen Carl Jung. Men han tog helt avstånd från testet.

”Finns många frifräsare”

Psykologen Mattias Lundberg håller med om att det kan vara svårt att hitta bra tester, men är inte fullt lika kritisk.

– Det finns många frifräsare, men flera stora testaktörer har skärpt till sig och gör i dag tester med hög träffsäkerhet. Det viktiga är att använda ett test avsett för rekrytering inom en specifik bransch. Ska man anställa en sjuksköterska ska testet vara utformat för det. Tester som bara talar om "hur någon är som person" funkar inte.

FAKTA

Här är de vanligaste testerna

Myers Briggs test

Myers Briggs test (Myers Briggs type indicator), antagligen det mest använda testet, skapades 1962 av Katharine Cook Briggs och hennes dotter Isabel Briggs Myers. Testet har fyra motsatsskalor; utåtvändhet - inåtvändhet, sinnesförnimmelse - intuition, tanke - känsla, samt bedömning - perception. Testet ska bygga på Carl Jungs idéer.

Upp-testet

Upp-testet (Understanding personal potential) är ett svenskt test med 25 skalor. Det ska vara det enda testet som korrigerar för skönmålning, och är modulärt, vilket innebär att man kan välja ut vilka skalor man vill testa. Går att komplettera med ett begåvningstest. Upp-testet är skapat av Psykologisk metod AB.

Big five

Big five (femfaktorteorin) är ett av de mest kända. Det bygger på fem skalor som är väldigt breda: openness (öppenhet), conscientiousness (samvetsgrannhet), extraversion (extraversion), agreeableness (vänlighet, följsamhet) och neuroticism (ibland kallad emotionell instabilitet).

ARTIKELN HANDLAR OM