”Själv har jag övergått till inredningsstil "strössel"”

Åsa Erlandson om omöjligheten i att ha ett välstajlat barnrum

RELATIONER

Topp tre, saker som är lättare att göra än att ha ett välstajlat barnrum:
* Sortera höstlöv i orkan
* Dressera en skock höns
* Bygga sandslott i en tsunami.
Ni fattar.

Att lägga ner tid, kraft och pengar på att barnrummet ska se snyggt ut måste vara det mest otacksamma man kan göra. Frågan är inte bara om det går – utan om det ens är önskvärt. Ett bra barnrum är ett rum som används: där tågbanorna ringlar kors och tvärs, gosedjuren ligger i en fotbollshög på golvet och man får trippa på tå för att inte förstöra något pågående legobygge.
Därför tittar jag storögt på barnrumsbloggar med bilder på rum där allt är i sin ordning. Där de designade tygdockorna sitter snällt på sina platser vid matsalsbordet ”Suger Plum” och bilarna står parkerade inuti (inte ovanpå) garaget. Hur går det till? Antingen bor där barn som viker den lilla pläden i bomullschenille från Klippan Yllefabrik och lägger den snyggt över armstödet på sin Laminofåtölj i miniatyr när de lämnar rummet. Eller så tog föräldern ledigt från jobbet, åkte hem och passade på att ta den där snygga bilden till bloggen när barnen var på dagis.
Det är ju inte bara påkostat och välmatchat, det är overkligt. Perfekt.
Med första barnet körde vi fem över åtta-rycket varje kväll och rafsade ihop alla pryttlar och slängde ner i Ikeabackar strax efter nattning så att man slapp se dem. Med andra barnet gav vi upp. De supersöta och genomtänkta tygskallrorna i ljusa färger från Krabat såldes (dyrt!) på loppis liksom den handsydda elefanten från African Touch. Barnen rörde dem inte utan älskar det som är fulast: dockan som skelar, den amputerade nallebjörnen med bara en arm, och den vanställda krokodilen. Jag har till och med lagt ner det här med ”smarta förvaringar” eftersom grejerna knappt hinner nudda botten i lådan förrän de studsar upp igen.
Så jag säger Grattis! till alla er som lyckas ha fixiga barnrum. Storartat. Själv har jag övergått till inredningsstil ”strössel”.