”De värsta barnböckerna är de viktigaste”

Åsa Erlandson: Debatten får inte stanna vid ordet ”hen”

RELATIONER

Äntligen har bögar, flator och invandrare blivit normala i barnböckerna! I en ny rapport konstaterar Barnboksinstitutet att litteraturen för de minsta har börjat gå i takt med tiden och 2012 var något av ett genombrottsår. Utmärkt. Men debatten får inte stanna vid ordet ”hen” och fortfarande saknar jag barnböcker om riktigt svåra ämnen. Sådana som är det sista man vill ta i – men som borde vara det första.

Medan danska och norska barnboksförfattare vågar skriva om föräldrar
som super, pappor som sitter i fängelse och mammor som får psykoser, tassar svenska barnböcker fortfarande på tå. Författarna är oroliga över att göra fel, förlagen rädda att böckerna inte ska sälja och föräldrarna blir upprörda vid tanken på att barnen skulle bli upprörda. Svenska barnböcker går stadigt på i sina präktiga skor och det är som författaren Ulf Stark säger: ”Man kan inte ens publicera en bild av en säl i en barnbok utan att den måste ha flytväst på sig.”

Visst, det känns inte så mysigt att krypa ner tillsammans vid godnattstunden och läsa ”Annas pappa får rättspsykiatrisk vård tillsammans. Men det kanske är viktigare än så, det kanske är nödvändigt! Iallafall i vissa lägen av livet. Barndomen är långt ifrån den där ljusa, sorglösa perioden som vi vuxna gärna vill drömma oss tillbaka till och när allt skiter sig är barnen de allra mest utsatta.
Även barn som lever i harmoniska familjer mår bra av en varsam skildring av hur världen ser ut för något annat barn, till exempel deras klasskompis.

Ibland är böcker din enda vän. Ibland är det bara i böckernas värld som den som känner sig lite udda och utanför kan känna igen sig. Ibland är det bara böckerna som säger ”du är inte ensam, du är okej, det är inte ditt fel”. Ibland räddar böcker liv.

Våld, död och misshandel är många barns vardag, hur ogärna vi än vill
tänka på det. Att inte låtsas om det är att svika dem en gång till – och en censurerad verklighet.

Några boktips:
Den arge”. Det gör ont när pappa slår. En hoppfull bok om en svår vardag.
Marias docka”. Om livet som skräpsamlande gatubarn, och ofantlig syskonkärlek.
Den dagen”. En fågelfamilj blir bortkörd från sitt hem, en spegelbild
av hur flyktingar behandlas varje dag.
Pärlor till pappa”, Sonja är en liten björn som längtar efter sin
pappa som sitter i fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM