– It takes two to sexisttango

Åsa Erlandson får akut behov av att byta kön

RELATIONER

"Välkommen till jobbet! Du kan behålla kocktröjan och mössan på, men är du snäll och tar av dig långbyxorna. Här jobbar vi i trosor."
"Hej! Vad kul att du söker till vårt tv-program! Klä av dig framför den här juryn, så ska de sabla ner din nakna kropp inför hela svenska folket."
"Så du vill bli vår nya klädmodell? Tryck upp arslet i kameran och ett bubbelgum i munnen, så kör vi!"
Vilken människa vid sina sinnens fulla bruk skulle ställa upp på det här?
Ingen! Vill man spontant skrika. Sedan scrollar man Genusfotografens sammanställning över 2013 års värsta sexister, och börjar skrika ännu mer. Inte nog med att det finns idioter som exploaterar kvinnor, det finns även kvinnor som säger ja, som kanske drömmer om en modellkarriär och tycker att det är helt okej att bli strypt på kuppen (frisörsalongen Bangs sjuuuka, sjuka reklam).
Vi kan aldrig förbjuda idioter, men vi kan säga nej. Och innan du reflexmässigt anklagar mig för att skuldbelägga kvinnor som, i bästa fall, jobbar i behå och trosor så kan du väl svara på frågan vem som TVINGAR dem? Det måste ju vara någon som gör det, alternativen är ju ännu värre:
Att modellerna är en grupp mähän utan egen vilja.
Att modellerna inte såg några problem alls utan tyckte att det var en jättefräsch idé att kräla runt i rutig skjorta med rumpan bar hos American Apparel och posera i stay-ups framför en dreglande Anders Vendel i hans kök. Bara att tänka på det ger mig ett akut behov av att byta kön. Bimboregnet stänker.
Jag funderar jättemycket på vad som får kvinnor att kriga mot sig själva genom att ställa upp på sånt här. När det gäller män som grupp så kräver vi att de ska rannsaka sig själva och vara vaksam på jargong och machoattityder. Men när det gäller oss kvinnor så ställs inte det kravet. Men it takes two to sexisttango.
När det gäller medverkande i rövreklam duger inga teorier om patriarkala strukturer som förklaring. Det räcker inte heller att göra finurliga listor där man hänger ut smälthjärnorna som fläker ut kvinnor. Om vi verkligen vill ha förändring måste vi sluta svara när de ringer. Det är du som bestämmer om du vill vara med i en tits and ass-kampanj.

ARTIKELN HANDLAR OM