Fixa detta Kamprad, och bli lika stor som Jesus

Läs Josefine Sundströms krönika

Foto: Sara Ringström
Josefine Sundström är journalist och författare och bor i Stockholm med sin man Klas och två döttrar.
RELATIONER

Jag sitter i en seg bilkö på E4:an. Kör med ­öppen fönsterruta och känner hur bilen fylls med gift. Vill inte tänka på vad avgaserna gör med vår värld. Stänger rutan och ­fokuserar på omgivningen i stället. Sakta rullar vi förbi ett Ikea-varuhus och jag börjar tänka på Ingvar Kamprad. Vilken udda man han är ändå. Nästan ­mytisk. Helt klart är att Billys och den billiga varmkorvens fader noga odlat sin image. Enligt bilden är han ju den där vanliga småländska gubben. Han är hyvens, åker vanlig bil och besöker sina varuhus i alldeles vanliga kläder. IK är precis så grå som svenska gubbar är mest. När vi ser honom tänker vi: Men se på den där Kamprad, vår mest framgångs­rike ­affärsman, han har ju samma gubbkeps och enkla rock som morfar. IK är stjärna men väljer att inte ­lysa så som vi är vana att stjärnor lyser.

Blågula Ikea är kanske det svenskaste vi har. Yes, Sweden is a very beautiful country. No we do not have ice beers but we have ABBA and Ikea.

Vi är stolta över Ikea och Kamprad. Många är så stolta att de inte tillåter att bilden av vanlig gubbe ifrågasätts. En stor skara fans blev förbannade då ”Uppdrag granskning” valde att granska bilden av honom. Solen får ha sina fläckar men inte Kamprad.

Bilen rullar sakta vidare och jag ser Ikeas välfyllda parkering. Folk fyller sina bilar med stora blå plastkassar samtidigt som varuhusets flaggor vajar i vinden. Jag får känslan av att det är fest på Ikea. Jo så är det, varje dag är det köpfest. Över hela världen!

Herregud vad gubben Kamprad är poppis. Det går inte att jobba sig populärare än Kamprad. Inte i Sverige. Eller? Här någonstans börjar mina tankar sticka iväg. Jag börjar klura på om Ingvar Kamprad skulle kunna maxa sitt rykte. Går det att bli mer poppis och i så fall hur? Prata mer svengelska? Sälja ännu billigare korv?

Jag grubblar samtidigt som jag byter fil. Trafiken är fortfarande seg. Men bilen rullar i alla fall och nu syns Ikea endast i backspegeln. Jag släpper tanken på Ingvar Kamprad och oroar mig för miljön igen. Jag känner mig nöjd med att jag i alla fall har en bil som är bränslesnål. Vilket ord; bränslesnål! Inte bra, bara halvbra. Varför kan ingen uppfinna en helt miljövänlig bil? En god bil som erövrar hela världen. En bil som räddar vår planet. Då slår det mig. Det är ju DET kamprad skall göra. Tänk om IK hostade upp några av sina miljarder och löste klimatfrågan! Då skulle han lyckas med det snudd på omöjliga, att bli ännu mer poppis. Yes, Sweden is a very beautiful country. No, Jesus never visited Småland but Ingvar Kamprad was born there.

ARTIKELN HANDLAR OM