”Tydligen har män med barn jätteknepiga jobb som bara de kan göra”

Malin Wollin om varför kvinnor vabbar mer än män

RELATIONER

En journalist ringde och ville göra en intervju om vabträsket.

Jag tackade ja men varnade för att jag kanske inte har så mycket att tillföra eftersom våra barn sällan är sjuka, ta i trä.

Hon ringde upp och intervjun letade sig igenom snor och spy och landade precis där den skulle: i vabjämställdheten. Den obefintliga.

För här, precis som i många svenska hem, är det jag som är hemma.

Jag jobbar hemma, har kul hemma, har tråkigt hemma, sover och äter och skiter hemma och tar hand om sjuka och friska barn hemma. Jag kommer dö hemma. För om man ska dö någon annanstans måste man nämligen gå ut.

Kedjad vid spisen är jag. 2000-talets version av kedjad vid spisen vilket innebär att jag arbetar samtidigt som jag gör allt som är kvinnogöra och drar på så sätt in lika mycket som mannen. Jag är ekonomiskt jämställd men har lika mycket frihet som en genomsnittlig modern källarslav.

Men jag är lycklig! Och det är självvalt, fotbollsfruns vardag ser ut som så.

Men jag undrar: vad håller alla andra på med? Varför kommer vi ingenstans?

Varför är det kvinnorna som vabbar? Jag arbetar hemifrån och har en barnafader som spelar ­fotboll och inte får vara ledig för vård av sjukt barn. Det är vår ursäkt. Hur låter alla andra ursäkter?

Jag är inte synsk, men jag kan gissa:

”Mannens jobb är ju så VIKTIGT!” En man föds och plötsligt finns ännu en oersättlig, inte världsmedborgare, men medarbetare. Det finns många enkla jobb men tydligen har män med barn bara jätteknepiga yrken som inte kan fyllas av någon annan. Inte Nisse på Manpower, ingen.

Mäns jobb kan vara viktiga på så många sätt.

Att de precis har tillträtt.

Att chefen är väldigt krävande.

Att ett projekt just nu verkligen måste in.

Alla dessa bekymmersbetonade argument kan naturligtvis appliceras på en kvinnas arbete, detta är något inte ens den mulligaste av mansgris kan förneka, men mannens jobb är ändå alltid liiiiite viktigare.

Och här har vi gåtan som låter som en sexåring hittat på den:

Vad är det för skillnad på en man?

Jag vet inte, ingen vet.

Kanske har de blivit uppfostrade av mammor som älskat dem så mycket att de tror att de är Zlatan.

Och glöm inte detta, kära ­pappor med viktiga jobb: ­Torkar du snor är chansen till ligg stor.

Wollins Wärsta

”Jag kan inte vabba i dag, jag måste hoppa genom ljudvallen.” ”Varför då?” ”Det är JÄTTEVIKTIGT!”

Wollins Wow!

En man hoppade från rymden och det var fantastiskt och så men är det bara jag som undrar hur han kunde vara säker på att träffa ­jorden, ännu mindre kunna planera att landa på en ­lämplig äng?