”En livmoder är inte en lokal där staten blott betalar hyran”

Malin Wollin om surrogatmödraskap

RELATIONER

Jag ska måla hela världen lilla mamma och jag ska se till så att alla som vill ska få ett litet varmt människobarn att hålla i sin famn, alla borde få känna den lilla nya kroppen mot sin.

Orden är inte mina, de är en vacker fabricerad dröm i en icke-fabricerad värld där vi gör allt för böja och bända så att förutsättningarna skräddarsys.

Vi är så arga, frustrerade och kampvilliga. Alla SKA få ett barn.

Och jag är så införstådd med drömmen, den är så fundamental.

Jag kan förstå desperata föräldrar som gör allt för att nå drömmen – men jag kan inte acceptera politiken som legitimerar det.

Jag hyser en djup respekt för barndrömmen – men jag respekterar icke hur politiker ständigt flyttar fram gränserna i barnrättighetens namn.

Och nu menar jag inte barnens rättigheter, de lyser med sin frånvaro i diskussioner om insemination och surrogatmödraskap, jag pratar om rättigheten till ett barn. Oavsett vem som ­betalar.

Vi har glidit in i någon slags konsensus om att det faktiskt är en mänsklig rättighet, inte bara att få ett barn men att det ska vara biologiskt, oavhängt omvägarna för att få det att hända.

Som de ensamstående kvinnor som får ett barn med okända spermier och okända ägg.

Är det så viktigt att föda ett barn så att man berövar det både dess genetiska mor och far för att få vara med om en graviditet och förlossning?

Tydligen.

Jag minns dokumentärserien där en ensamstående kvinna öste kärlek över sin pappa, berättade hur viktig han varit för henne hela hennes liv, gav honom en hård kram och i nästa scen åkte till Danmark för att försöka bli ­gravid med ett faderslöst barn.

Jag kan förstå att för en längtande kvinna finns ingen logik, bara febriga drömmar.

Men politikerna? Vilken feber har de drabbats av? Populism­malaria?

Numera finns ett dignande smörgåsbord av möjligheter att bli förälder till ett barn som ­synes vara utan några som helst inledande rättigheter (till exempel till en pappa, who needs ’em?)

På detta smörgåsbord saknas givetvis rättigheten för en man att bli förälder.

Men kanske kan vi göra något åt detta.

Enter surrogatmamman.

Att tolka det på något annat sätt än att man utnyttjar en fattig kvinna i ett fattigt land är att vara milt sagt generös i sin syn på saken.

En livmoder är inte en lokal där staten blott ska reglera hyran.

En kvinna är inte en business.

Wollins Wow!

Foto: Igor Kovalchuk

ÄNTLIGEN pratas det på allvar om ett totalförbud mot rökning. Det blir en blöt vår när alla rökare ska cry us a river.

1 av 2 | Foto: AP

Wollins Wärsta

Aniston och Pitt tänker gifta sig med sina respektive i maj och då blir det krock. Jajaja. Men när ska de bli ihop med varandra igen?