”Vem vill höra vad en tomte har att säga?”

Malin Wollin gör Bechdeltestet

RELATIONER

För ett par veckor sedan delade vi upp oss. Flickorna, jag och en vän stannade hemma. Pojkarna, Joachim och min väns man gick på ”The Hobbit”.

Jag hade hyrt en fransk film och dukat soffbordet till en buffé där kronärtskockan var kronan som prydde det goda ­verket.

Filmen hette ”Jag minns en sommar” och handlar om en familj som samlas för att göra det som alla alltid gör i alla franska filmer. De dricker vin, pratar om knull när barnen hör och pratar franska. Och bråkar.

Jamen tänk er själva: en fransk film som utspelar sig på sjuttio­talet. Fri och gränslös uppfostran är bara förrätten.

Klockan 23 och någonting kommer männen hem.

L-y-r-i-s-k-a.

Åh herregud så bra denna hobbitfilm var. Så bra filmad.

I soffan sitter vi och grämer oss över att vi inte hyrde något lite mindre... franskt. I en scen kliver huvudrollsinnehavaren, en tjej, ut på en nakenstrand och träffar en kvinna med det yvigaste könshår jag någonsin sett (tänk smörgåskrasse).

Jag har min laptop i knät och läser om Bechdeltestet. Ett väldigt enkelt test där man kontrollerar om filmen man just sett bjudit på: 1. Två kvinnor med namn 2. som pratar med varandra 3. om något annat än män.

Vår franska fransos innehöll mängder av kvinnor med franska namn som pratade med varandra om franska saker.

Och så testade vi ”The Hobbit” men kom inte särskilt långt.

”Jag tror inte att det fanns några kvinnor i filmen sa Joachim och tänkte efter väldigt hårt.”

”Jo, det var ju den där älvan,” sa Mårten.

”Ja, just det.”

Fast hon sa ju ingenting.

Naaaw vad fint. Det fanns ett fruntimmer som höll käften. Jag har inte sett filmen men säkerligen stod hon i något slags vattenfall eller i en sagolik dimma, iklädd vita (oskuldsfulla) kläder (lång klänning), säkerligen var hon överjordiskt vacker och hade exakt ingen bäring i handlingen.

Tänk att det ska vara så svårt att få in kvinnor. Som om manusförfattarna sitter med en kopp starkt kaffe och är tvungna att krysta in en trädgårdstomte i handlingen.

Så här kanske det låter när de brainstormar:

”Men VAD ska trädgårdstomten GÖRA i filmen? Det är så overkligt.”

”Ja, och vad ska den säga? ­Liksom vem vill höra vad en ­trädgårdstomte har att säga?”

”Precis, alltså jag har ju ingenting emot trädgårdstomtar men det blir ju så mycket bättre om vi slipper ha detta PK-ok över axlarna och bara får göra film som vi vill.”

Ta en stund och testa dina favoritfilmer.

Det är kul och deprimerande på samma gång.

Wollins wärsta

Sofia blev tafsad på rumpan av en man på krogen och det kostade honom ett avslaget näsbenet. En logisk ekvation tycker jag. 1860 kronor till den stackars mannen tyckte tingsrätten. Dagens sensmoral: Säg till på skarpen i stället. Om det inte fungerar, se till att du har råd att låta nävarna prata.

Wollins wow

Lady Dahmer tyckte att Lidls reklam med ”flickpyjamas” var lite väl könig och startade upprop på Facebook. Lidl har nu tänkt över och funderar på att ändra till det REVOLUTIONERANDE ”pyjamas”.