”Internet är fullt av idioter – precis som verkligheten”

Malin Wollin håller tummarna och hoppas på det bästa

RELATIONER

”En kompis till mig” har en dotter som precis har skaffat Instagramkonto.

Dottern, som är tolv år, frågade först lydigt om hon fick vara på Instagram.

”Alla andra är ju det!” hette det och det var förvisso sant men mamman tyckte inte att det var intressant vad andra fick och inte fick.

Svaret blev därför nej, det fick hon inte.

”Du är för liten och jag bryr mig inte om vad alla andra gör. Om alla dina vänner hoppar utför ett stup, hoppar du också?” etc etc samt diverse förmaningsfloskler och ursäkter som mödrar slänger i synen på barn som vill något jobbigt.

Det gick någon vecka och så hade den där dottern ett Instagramkonto.

Jag orkar inte, tänkte mamman (som alltså är min vän). Hon får väl ha det och så håller jag tummarna och hoppas på det bästa, tänker jag att hon tänkte för sig själv.

Jag är personligen inte särskilt rädd för internet. Jag är aldrig orolig när jag publicerar bilder, jag tvekar inte att handla med mitt kort (att människors konton blir länsade är väl en urban myt?). Jag tror att internet är säkert och om mina ungar har duckat för alla dödsfällor jag fruktat i form av bad vid bryggor, trafikerade vägar, kokande vatten vid spisen och plötslig spädbarnsdöd så ska de väl klara lite digitala faror. Visst?

Om jag plöjer upp en djup och bred fåra i mitt barns hjärta och sedan strösslar med frön av kärlek och tillförsikt så tänker jag att det ska räcka långt. Mycket långt. Tillräckligt långt.

Hela internet är fullt av idioter och dårar och annat löst folk, det är verkligheten också. Och på tal om verkligheten så såg jag Disneyfilmen ”Frost” i går med barnen och förstår absolut föräldrarna som låser in sitt barn i ett rum. Socialt blev det dock en katastrof.

Jag läser nittonåriga Izabellas inställning till föräldrarna i intervjun här intill och hur hon har dem som vänner på nåder.

”Om de skulle börja kommentera mina statusar, skulle jag nog inte vilja ha dem kvar.”

Åh, den villkorade kärleken i detta!

Min kompis vars dotter finns på Instagram får vara med. Hon får följa och ännu bättre: Hon följs! Av både dotter och dotters vänner. De litar på henne, tycker att hon är okej och låter henne vara med.

Och jag är så glad för det.

Eh, jag menar – hon.

ARTIKELN HANDLAR OM