”Jag blir hellre åttio på fredag än femton i dag”

RELATIONER

Ljudet av väckarklockan när jag är fjorton år och inte vill. När jag ska ut till vägkrönets mörker och vänta på en buss som ska köra mig till en plats dit jag inte vill.

Jag har inte använt väckarklocka på 20 år.

I förra veckan kom nyheten om att japanerna inte ligger med varandra. De orkar inte, hinner inte, vill inte.

Nu går ungdomarna inte till skolan och kallas för hikikomori. Gemensamt för de båda grupperna är att de väljer tekniken framför sex och skola och samliv och kött och blod.

Jag är mina barns advokat. Och jag är kanske inte djävulens advokat men jag är en djävla advokat. När hela världen brinner och allt är upp och ner så är det vi föräldrar som måste kämpa för våra barn. Vem ska annars göra det? Stefan Löfven och hans väckningstelefon?

Det är ett stort helvete att vara ung, det vet alla vi som är vuxna nu. Vi vill gärna ha en sjuttonårig kropp men handen upp alla som längtar tillbaka till tonårens känsloläge, tankar och sociala samvaro. Kliv fram alla som vill ha akne och låg självkänsla och ingen kille och inga bröst och hata matte och känna sig tjock och vara huvudpersonen i veckans kludd på handikapptoan.

Jag blir hellre åttio på fredag än femton i dag.

Så hur bemöter man ”hemmasittande”? Att stänga in sig och inte vilja gå till skolan är väl ingen diagnos. Det är väldigt allvarligt men är ett SYMPTOM.

Gud hjälpe oss när vi vuxna är rädda för att ta i våra unga. Ett kollektiv av skräckslagna vuxna verkar tro att unga får psykiska problem bara vi ser på dem.

Men det är ju det vi SKA. Vi ska se och vi ska ta på dem (det där lät bättre i huvudet).

Vi ska hålla om och älska villkorslöst. Men den villkorslösa kärleken innebär inte att du får sitta hemma, not on my watch. Jag följer med dig, jag skjutsar dig, jag kan vara med en stund om du vill. Men nu går du upp och sedan går du ut.

Och framförallt ska vi gå till botten med varför du mår dåligt.

Alla unga som sitter hemma sitter inte hemma av samma anledning.

Fingertoppskänsla och målsökande behandling, tack.

I söndagens debatt i P1 diskuterades ungdomsarbetslöshet och precis som vanligt så återkommer ett resonemang som handlar om att ­reda ut ”hur unga är”. Skulle vi, i en debatt om arbetslöshet bland vuxna, prata om ”hur vuxna är”?

Med detta sagt, att ha ett barn som inte vill gå till skolan. Som vägrar. Vad ska du göra? Fösa dem dit med våld? Muta, hota, locka, gråta?

Mitt råd till föräldrar är detta:

Dra ut sladden. Inget internet efter 22.

Sov så gott. Godnatt, min skatt.

Vi ska ta oss igenom det här tillsammans. Jag gör allt för dig.

Men jag låter dig inte sitta hemma.

Wollins wow!

Kristofer Hivju. Foto: SVT

Skavlan bjöd in en av världens bästa simmare (en tjeja) och lyckades prata länge med en skådis (en jätteskäggig man) om urkrafter (apropå att han hittepåslåss på film). Wow!

Wollins wärsta

Jomshof.

Tydligen vill SD-väljare ha Richard Jomshof i stället för Björn Söder som partisekreterare. För att få en varmare och mysigare touch kanske. Graderna i helvetet. Graderna i helvetet.

ARTIKELN HANDLAR OM