Män är bakfulla i fem dar – kvinnor i en timme

Läs Zandra Lundbergs krönika

Foto: Foto: AP
Gänget i ”Baksmällan 2”.
NÖJE

Medan manlig helvetesbakfylla innebär apor i jeansväst, dödsångest och överhettade presidentsviter nöjer sig kvinnor med en knappt märkbar suck. Och juice.

Zandra Lundberg.

Det har väl inte gått någon förbi att ”Baksmällan 2” går på bio. Enligt uppspelta brölande kepskillar och klädsamt roade 30-åringar i piké är det ”uppföljaren på 2000-talets skönaste komedi”.

Jag läser vad den handlar om.

Det hade jag inte behövt göra.

Det räcker med affischen.

Grabbgänget har dragit en Christer Pettersson-fylla och vaknar upp med ansiktstatuering, en apa i jeansväst och minnesluckor som är svårare att pussla ihop än ett 10 000-bitars pussel med havsmotiv.

Den stora skillnaden är att eländet den här gången utspelar sig i Bangkok och inte i Las Vegas.
 

Jag blir så trött.

När män drabbats av Bakfyllan Från Helvetet, då görs det enligt en uttjatad mall. Kvällen innan ska fyllas av lika delar välskräddade kostymer, strippor som givetvis är råheta men visar sig vara transor, en outsinlig källa av whiskey, en halv miljon på roulette och gängets nördkille som ligger med någon betydligt äldre kvinna.

Dagen efter ska man vakna upp med ett ryck, stirra omkring sig med paranoid blick och mötas av resterna av någonting som en gång var en presidentsvit/takvåning/svärföräldrarnas strandvilla.

Någon skitig polare ligger utslagen i badkaret, det pågår högljudd S&M-porr på teven som lossnat från väggfästet och det är 47 grader varmt.

Folk har tappat sina framtänder och hår har rakats bort, men pilotbrillorna sitter i alla fall säkert på grabbnäsorna.
 

Det här är alltså Manlig Bakfylla.

När det gäller kvinnlig bakfylla, på film eller serie, då vaknar hon med sexigt rufsigt hår bland sina kritvita påslakan och suckar, knappt märkbart. Bredvid sig har hon en mörkhårig muskulös hingst som hon kysser lite snabbt innan hon slänger på sig något chict, svänger ner på stan och äter en fräsch brunch bestående av 200 sorters nypressade juicer. Och sedan ska det fnittras med de tre vännerna om hur GALNA alla var kvällen innan när de dansade på borden.

Medan män som är bakfulla måste ägna fyra och ett halvt dygn åt att sopa undan de värsta efterlämningarna av fylleslaget har kvinnorna redan gått vidare i livet efter någon timme och fått helt andra bekymmer. Som hur man skrapar ihop pengar till fler skor.

Det är ju jävligt skevt.

ARTIKELN HANDLAR OM