Det hemskaste du kan säga till någon annan

Gemenskap Deltagarna i ”Nybyggarna” påbörjar nya liv. Men en sak de lämnar bakom sig är den gemenskap som fanns med de andra missbrukarna. Att betyda något för en annan är oerhört viktigt för alla människor.
NÖJE

En sak är värre än allt annat.

Att inte betyda någonting för någon.

Zandra Lundberg.

”Du har ingen du betyder mest för” gapar Linn till sin ­lillasyster Kristin i den nya ­filmen ”Bitchkram”.

Det är ju så när man bråkar, i stridens hetta kan man häva ur sig i princip vad som helst. Svordomar, könsord, skällsord. ”Din idiot, du är ju helt jävla störd i huvudet”, jada­jada, ni vet säkert hur det brukar låta när bråkandet är i gång.

När man är mitt uppe i ­kalabaliken, när adrenalinet pumpar och det nästan svartnar för ögonen av raseri, då nöjer man sig inte med hårda och fula ord, man vill gärna ta till det allra värsta, hitta sin motparts svagaste punkt.

Den där det inte bara känns ”aj” utan ”AUTSCH” och ­svider till i hjärtat.

Just den meningen som Linn kastar på Kristin: ”Du har ­ingen du betyder mest för.” Den är hård. Riktigt hård.

Frågan är om det inte är det värsta man kan säga till ­någon annan.

Jag minns när jag mådde skit, när jag satt i soffan och glodde framför mig, nydumpad och jävlig. Jag hade haft dålig ­kontakt med min familj under några år och många vänskapsrelationer från ­gymnasiet hade runnit ut i sanden.

Aldrig har jag känt mig så ensam. Och ALDRIG har jag varit lika mån om att facebooka och twittra och uppdatera världen på HUR BRA jag ­hade det!

Titta här dricker jag vin med ­mina kollegor, och titta jag äter fancypancy middag med en kompis och titta här ­retweetar jag någon som berömmer mina ­krönikor. MEN ­HALLÅ! TITTA DÅ!

Det var så viktigt att visa att man betyder någonting för ­någon, för gör man inte det, varför ska man då existera?

Jag intervjuade en deltagare i ”Nybyggarna” i Kanal 5. En före detta missbrukare som byggt sitt hem tillsammans med tv-teamet och lagt grunden till ett nytt liv. Han sa att det värsta ­inte var att han saknade drogerna, det var att han saknade ­umgänget. De andra hemlösa missbrukarna han hängt ihop med i vått och torrt, bråkat med, skrattat med, stöttat, värmt om nätterna.

Om man funderar på hur mycket det betyder att man ­betyder någonting för någon så inser man också hur sköra relationer är.

Därför ska man vårda och ­måna om. Inte skrika hårda ord i syfte att skada någon annan så ­mycket det bara går.

Annars står man kanske där en regnig dag, och har ingen man betyder något för.

Saxat från bloggen

Jag tänker på socker. Pratade med en kompis häromdagen om hur beroende vi är av skiten. Hur man bara ”nej nu ska jag inte äta ‧något som innehåller socker alls på en vecka”. Hur svårt kan det vara? Sju ‧ynka dagar! Det borde ju gå lätt som en plätt. Det gör det inte.

Alltså. Alla de här miljontals människorna som investerar så mycket känslor i sport, vad är det för masspsykos egentligen?

Ett gäng överbetalda tjommar ska springa fram och tillbaka på en plan och skjuta runt på en boll. Och det här ska fullvuxna människor stå och titta på och bli så JÄVLA ARGA för eller SÅ HIMLA happy happy joy joy. Klappa händer så det bränner i handflatorna och skrika så det yr spott ur trutarna.

Herregud.

Gunde grät i en intervju hos Malou von Sivers.

Varför berör Gundes tårar så starkt? Är det för att han är en före detta världsmästare? Är det för att han är man? Är det för att han är en glad skit som proppar i sig havregrynsgröt till frukost och duschar rekordsnabbt i ”Berg flyttar in”? Är det för att han alltid framstått som en vettig människa? Är det för att han månar så mycket om sin dotters välmående?

Jag vet inte, kanske är det en ‧kombination av alltihop.

Allt jag vet är att jag inte vill att ‧Gunde ska gråta.

Veckans +

Lördag ++++

Min kompis Anna fyller 40 och bjuder på afternoon tea med champagne. På kvällen äter vi finmiddag och snubblar vidare till ett casino. Vissa i sällskapet spelar bort 2 000 spänn. Själv har jag aldrig fattat mig på jack black eller vad det heter.

Söndag ++

Världens bästa tvåtimmars‧resa över Östersjön: jag tar en hytt, somnar och vaknar i Kapellskär. LYX!

Måndag +++

Jag går på pressdag för filmen ”Bitchkram” och träffar bland andra Linda Molin som spelar huvudrollen. Hon är härlig.

Tisdag +

Städdag. När ska de där städrobotarna vara fullt utvecklade? NÄR?

Onsdag ++++

Jag kör ett nytt upplägg på gymmet. I stället för tunga vikter och få repetitioner kör jag lätta vikter och många repetitioner, typ 20–30. Testa det!

Torsdag ++

TRÄNINGSVÄRK! Jag har inte haft träningsvärk i ryggen på cirkus tre månader! Härligt härligt!

Fredag ++++

Jag har bestämt mig för att leva något slags hälsoliv i två veckor nu, så jag skippar fredagsvinet och kör ... fredagsfläder (saft).