Jag har bråkat och älskat mig till den jag är i dag

Zandra Lundberg: ”När det kommer till förhållanden har jag testat en hel del”

NÖJE

Finns det en kod för kärlek?

Jajamänsan, konstaterar Henrik Fexeus glatt.

Och han har all orsak att vara glad. Han har numera ett eget program på SVT där han ska hjälpa människor att hitta den himlastormande kärleken.

Fint så.

Jag är bara inte riktigt säker på att jag vill ha den där kärlekskoden.

När det kommer till förhållanden har jag testat en hel del. Långa, korta, härliga, öppna, riktigt dåliga, destruktiva, passionerade, trygga, distans, särbo och sambo. Med tanke på vilken liten ort jag kommer ifrån är det närapå ett under att jag inte testat den ­lite mer tabubelagda varianten: kusin.

Enligt Fexeus hade jag inte behövt traggla mig igenom de här ­relationerna. Inte om jag hade haft kärlekskoden. Då hade jag med vetenskapens hjälp blivit en fena på att välja och därmed hittat rätt betydligt snabbare.

Problemet är bara att om jag hade hittat rätt direkt hade jag gått miste om så oerhört mycket.

Jag hade haft tusentals erfarenheter färre.

Ibland hör jag människor som pratar om att de ångrar ett ­förhållande. För mig är det fullständigt obegripligt.

Att ha en kärleksrelation är först och främst en helt otrolig inblick i en annan människas liv. Dels när det gäller det känslomässiga, men också relationer till familj, släkt och vänner. Hur hanterar hens ­familj midsommarstressen? Hur blir hen när hen inte har ätit på sju timmar? Hur ofta byter hen sängkläder? Hur fördriver hen tolv timmar på ett flygplan?

Men allra viktigast och mest betydelsefullt är det jag fått lära mig om mig själv. Hur en viss person kan få mig att känna känslor jag knappt trodde fanns. Och det behöver inte nödvändigtvis vara positiva känslor, det har varit lika givande och lärorikt med ilska, sorg, skam och avsmak.

Jag har bråkat och älskat mig till den personen jag är i dag.

Jag säger inte att ”Kärlekskoden” i SVT inte är en intressant programidé. Det är det definitivt.

Jag kommer att sitta klistrad.

Men när det kommer till kärlek i mitt liv så vill jag inte veta av någon kod.

Jag tror starkt på att det är vägen som är mödan värd.

Zandras zuper

Ibland, när Facebook och Instagram blir så ytligt att det står mig upp i halsen, då vill jag läsa milslånga blogginlägg. Det gör jag på bloggen marcandangel.com. Tänkvärda, halvmeterslånga texter om livet.

Zandras znark

Lindex gör ett tafatt försök att slå ett slag för kvinnans kropp - de låter anställda ­vara modeller. 1. Låt anställda vara anställda och inte kroppar. 2. Modellernas kroppar är …modellkroppar. Så vad är egentligen meningen? Vad ska applåderas?