”Ungdomar, starta ett Instagramuppror”

NÖJE

Miljöpartiet i Ronneby har helt rätt. Det ÄR viktigt att lyfta debatten kring jämställdhet. Men att göra det genom att hänga några gamla västar på statyerna i stan? Nja. Mja. Nej.

Partiet anser att en för stor del av statyerna i kommunen är nakna, poserande kvinnor, samtidigt som männen är påklädda arbetare. Det här är inte en bild som ska förmedlas till barn och unga, menar de.

Tyvärr, men påklädningskuppen lär troligtvis inte piska upp mer debatt än att förbipasserande muttrar:

– Förbannade miljöpartister.

För att sedan gå vidare i livet och köpa hushållsost.

Som tur är råkar jag sitta på några smarta idéer som Miljöpartiet skulle kunna göra i stället:

1. Låt skolelever sätta ihop en tidning där de genomgående ska ha i åtanke att skildra män och kvinnor på ett jämställt sätt. På så vis kommer de bli mer mediekritiska och förhoppningsvis skapas en bättre förståelse för varför tidningar och ”livsstilsportaler” som Slitz och Fhm ger en dålig och föråldrad syn på att kvinnor bara finns till för att trippa omkring med flera kilo löshår och visa upp ”sexigt mode”.

2. Uppmuntra ungdomar till att starta ett Instagramuppror där de fotar och uppmärksammar allt som de tycker känns  sunkigt och ojämställt i kommunen. Be också om förslag på lösningar!  

3. Gör en ROLIG och informativ kortfilm där ungdomarna och barnen får se vad jämställdhet kan innebära i praktiken och varför det är så viktigt att jobba för att kvinnor och män ska ha lika rättigheter.

4. Ge ut en mindre seriebok där könsrollerna är omvända och avsluta med några frågar som föräldrarna kan diskutera med sina barn efter att de läst den tillsammans.

5. Erbjud en föreläsning om jämställdhet för föräldrar och alla som på något vis jobbar med barn och/eller ungdomar.

I jämställdhetsarbetet är det så lätt att fastna i konstaterandet: det här är ett problem.

Det finns så många politiker som tycker de är JÄTTEDUKTIGA för att de satt fingret på att det faktiskt finns ett jobb att göra. Så fokuserar de så mycket på problemet att själva jobbet ibland glöms bort att göras.

Det är synd.

Zandras zuper

Gruppen ”Återbruka mera!” på Facebook är ett väldigt festligt inslag i flödet. Människor som byggt om akvarier till sängar, sytt klänningar av gardiner och gjort bokhyllor av stegar.

Zandras znark

Råkade köpa margarin i misstag förra veckan. Hujedamig, vilken sörja. Serveras eländet i skolorna fortfarande? Nej, riktigt smör ska det vara. Jag blandar det med olivolja för en mer bredbar konsistens.