”Barnens flytt var en jättekris”

Sexbarnsmamman Helena Harrysson om tomheten när barnen flugit ut

Foto: Pernilla Wahlman
Skrev bok om saknaden I 40 år hade Helena fullt upp med jobb och barn. Då längtade hon efter egentid. Nu har hon skrivit en bok om hur svårt det var när barnen flyttade.
RELATIONER

Pang! En syltmacka åker i golvet, fjärde blöjbytet på en timme och två ungar som sliter ögonen ur varandra.

Men plötsligt tar det slut. Plötsligt blir ungarna vuxna och flyttar hemifrån.

– Det blev en jättekris för mig, jag förstod inte längre vem jag var, säger Helena Harrysson, författare och mamma till sex ­utflugna barn.

Att livet förändras när första barnet föds är inte svårt att förstå.

Men att det skulle vara minst lika dramatiskt att se yngsta barnet ­bära i väg sina flyttkartonger ­hade Helena Harrysson aldrig räknat med.

40 år med andan i halsen

I 40 år sprang hon genom livet med andan i halsen - hon tröstade, fanns till hands, satt på första parkett på skolavslutningarna. Då trodde hon att det var så det skulle vara. Att hon levde genom sina barn slog henne aldrig.

– När jag var mitt uppe i det där längtade jag ibland efter egentid. Jag hade massa idéer om vad jag skulle göra ”sen” när barnen flyttat hemifrån. Men så blev det inte.

– I stället blev det bara tomt. Efter­ alla år som duktig och omhändertagande mamma förstod jag inte vilka behov jag själv hade eller hur jag ville leva mitt liv. Jag hade ju aldrig tänkt på mig själv.

Ingenting kändes kul

Helena försökte göra allt det där hon hade hört att man ska göra: anmälde sig till kurser, begravde sig i jobb och började plötsligt överösa familjens katt med kärlek.

Men ingenting kändes kul. Eller äkta.

– Jag undrade för vems skull jag egentligen skulle gå en kurs, eller göra någonting alls. Det kändes bara­ krystat och konstigt. Dessutom skämdes jag över hur liten jag kände mig. Mina barn klarade sig bra utan mig, men i stället för att glädjas över det, satt jag hemma och deppade över hur betydelselös jag kände mig.

Det var inte förrän Helena började reflektera kring hur hennes liv sett ut som hon förstod att mammarollen är en business man kan bli proffs på.

– Jag fick mitt första barn när jag var 19 och efter det slutade jag att se mig själv. Eftersom jag hela tiden haft ett rikt yrkesliv trodde jag att det gav mig mening och bekräftelse, vid sidan av familjen. Men när barnen flyttade insåg jag hur stor betydelse de faktiskt haft för mitt liv och min bekräftelse.

När Helena till slut kunde ”sätta fingret” på sin tomhet började hon prata med kvinnor i sin omgivning. Många kände igen sig.

Beslöt sig för att skriva

– Då bestämde jag mig för att skriva en bok om mina erfarenheter. Jag tror fler än jag är oförberedda på hur ont det kan göra när barnen flyttar. Ofta beskrivs tiden efter barnen som en tid då man ska förverkliga sig själv. Men det är inte­ alls självklart att det är det man vill när den dagen kommer.

I dag – två år efter att yngsta dottern flyttade ut - har Helena lärt sig att det är okej att låta disken stå, hon ger sig tid att vara ledsen och sakna - men hon har också börjat njuta av att ta det lugnt.

– Jag har blivit ärlig mot mig själv för första gången. Jag gör inte­ längre saker ”bara för att”. Jag är noga med att fråga mig själv vad det är jag vill och jag svarar mig själv lika ärligt.

Det här är Helena

Namn: Helena Harrysson.

Ålder: 61.

Bor: I Sandviken.

Yrke: Pedagog, föreläsare och -författare.

Familj: Maken Clas och katten Josef, samt utflugna barnen Tobias, 41, Lina. 35, Måns, 33, Kristin, 27, Oskar, 26, och Nelly, 22.

Aktuell: Med boken Äntligen fri (Alfabeta).

5 tips: Så klarar du dig utan ungarna

Var ärlig mot dig själv, tillåt dig att vara ledsen om du är det. Gråt om du behöver. Att känna saknad när barnen flyttat är helt normalt.

Att inte känna sig behövd kan vara jobbigt - men känn ingen skam. Du är fortfarande en värdefull person.

Man behöver inte vilja göra hundra saker när barnen flyttat hemifrån. Känn ingen press. Lata dig i soffan och hoppa över middagen - om du vill. Det är du värd.

Prata med någon om du behöver, men lägg ingen skuld på barnen. Bli inte en efterhängsen morsa, som fortsätter att lägga sig i deras liv. Det är negativt för relationen.

Ge dig själv cred. Du har klarat av att vara en bra mamma. Känn stolthet! Nu börjar en ny episod i livet, som du kan fylla med precis vad du vill.