Barnmorskan: Vi matas ständigt med idealbilder

RELATIONER

Fyra av tio kvinnor som fött barn är så missnöjda med sina kroppar att de funderar på att skönhetsoperera sig.

Det visar en undersökning i tidningen Mama.

– Jag är inte förvånad med tanke på hur samhället ser ut idag, säger barnmorskan Lotta Olsson.

På bloggar, i tidningar och på sociala medier odlas ständigt bilden av den perfekta kvinnokroppen. Att kroppen förändras vid en graviditet tycks inte vara en godtagbar ursäkt för att inte kunna/orka leva upp till myten om den alltid timglasformade kroppen.

• Det är ju helt naturligt att magen blir sladdrigare och brösten hänger efter graviditet och amning. Ställer kvinnor idag orimligt höga krav på sig?

– Vi matas ständigt med bilder på hur vi förväntas se ut och kändisar som precis fött barn visar upp en platt mage, men det är inte så verkligheten ser ut, säger Lotta Olsson, chefsbarnmorska vid Södersjukhusets förlossningsavdelning

Hon tycker det är viktigare att stanna upp ett tag och njuta av att ha blivit mamma än att direkt börja ondgöra sig över att kroppen inte ser ut som den gjorde före graviditeten.

– Man ska inte glömma att kroppen har en förmåga att återhämta sig förvånansvärt snabbt. Men även om jag uppmuntrar till träning och motion tycker jag det är att gå till överdrift när man arrangerar barnvagnsgympa med nästan militärisk träning för nyförlösta kvinnor.

Att så många som drygt 40 procent av kvinnorna i Mamas undersökning funderar på en skönhetsoperation tror Lotta Olsson också har att göra med tillgängligheten.

– Det finns ett stort utbud av kliniker som gör skönhetsoperationer. Det är lätt att få sina behov omedelbart tillfredsställda.

ARTIKELN HANDLAR OM