”Vännerna blev mina fiender”

Mobbning och mord i nyhetsankaret Mari Jungstedts deckardebut

BOKRECENSIONER

Det handlar om yxmord, föräldra-ansvar och mobbning.

Mari Jungstedts första roman vill mer än att vara en vanlig deckare.

- Jag själv förvandlades från

populär tjej till mobboffer över en natt, berättar hon.

" aktuell med "Heja Lovisa!"

Foto: Pernilla Wahlman
SVÄVAR PÅ MOLN Mari Jungstedt trivs med livet – och skrivandet. Nu debuterar journalisten och nyhestankaret som författare med kriminalromanen ”Den du inte ser”. – Jag kunde skrämma upp mig själv när jag satt och skrev vissa saker i boken, säger hon.

Hon dejtade sin man medan hon styrketränade, och hade sin dotter med på journalisthögskolan när hon fortfarande ammade.

Nu har högeffektiva nyhetsankaret Mari Jungstedt debuterat som författare med en kriminalroman.

Den handlar om flera brutala mord på Gotland, och i historien vävs också frågan om mobbning in. Mari Jungstedt skriver av egen erfarenhet.

Flyttade och bytte skola

- Jag blev mobbad själv några månader i femman. Det var en vidrig ålder. Jag var söt och poppis i klassen, men så plötsligt vände det. Och det gick så fort! Mina kompisar blev mina värsta fiender. Så jag känner igen mig i känslorna i boken - att sitta i klassrummet och vara nervös för att inte hinna i väg ut snabbt från plågoandarna, berättar hon.

Mari och hennes familj flyttade och hon bytte skola, delvis på grund av mobbningen.

- Sedan klarade jag mig bra igen. Men när jag såg mig själv på skolkortet från sexan såg jag hur förändrad jag blivit. Så grå och blek, jag gjorde allt för att inte märkas längre. Den bilden är en påminnelse om hur dåligt jag mått.

Viktigt älska villkorslöst

I berättelsen tar Mari också upp hur viktigt det är att föräldrar tar sitt ansvar för att barnen ska bli trygga, och därmed ha medkänsla med andra. Hon har själv två barn, tio och elva år gamla.

- Barn ska få känna att de är älskade utan att behöva prestera. Det har en enorm betydelse hur man växer upp och blir behandlad. Som förälder har man ett stort ansvar för hur barnen mår, och man ska inte nöja sig med enkla svar. Man måste ta sig tid och verkligen höra efter. Jag försöker göra barnen självständiga, glada och omtänksamma. Men det är klart att man inte kan vara perfekt.

Vad gör du själv för misstag som mamma?

- Jag har skrikit för högt, överreagerat och blivit omotiverat förbannad ibland. Men det var mer när jag var lite yngre. Nu är jag mer dålig på att göra roliga saker, det blir för lite spela spel och gå på museum "

Psykiskt störd mördare

Klart är att barndomen spelat stor roll för flera av huvudpersonerna i "Den du inte ser". Mördaren själv har haft det svårt med relationer sedan barnsben. På sätt och vis förklarar Mari i boken varför det går så långt som till mord.

Kan mord någonsin förstås?

- Ja, jag tror faktiskt det. Den här personen blev kränkt och hade samtidigt en psykisk störning. Mördaren var väldigt ensam i en känslig ålder, säger Mari.

Själv har hon nu två lyckade karriärer, två fina barn, man, hus vid en sjö men nära storstaden. Det kan tyckas som om Mari glidit fram på en räkmacka. Men faktum är att det började ganska rörigt. Hon träffade sin man i klassen på journalisthögskolan och fick barn före det sista året i skolan. De gick ändå klart utbildningen och turades om med bebisen, som ibland fick vara med på lektionerna.

Ruckel med utedass

Lagom till Maris första sommarjobb var barn nummer två på gång, och ett fast jobb kändes långt borta. Men det ordnade sig, liksom boendet. Familjen lämnade en liten lägenhet i stan för en fin tomt, men med ett litet ruckel till hus - och utedass. Ett om- och tillbyggt ruckel som nu skulle platsa i vilken inredningstidning som helst.

Och Mari verkar nöjd med livet, särskilt som hon fått fart på författandet.

- Det har varit så fruktansvärt lustfyllt och roligt. Det var som att trycka på en knapp, berättelsen bara växte fram.

Det var så kul att bok nummer två

- också en deckare - redan är på gång.

Lyssna när Mari Jungstedt läser ur sin deckare ”Den du inte ser”

Läs också

Fakta: Mari Jungstedt

3 svar från Mari Jungstedt

Cecilia Gustavsson