"Att skriva tog vårt äktenskap till en ny nivå"

Författarna och paret "Nicci French" skriver thrillers - tillsammans

BOKRECENSIONER

Man behöver inte vara känd för att bli förföljd av en psykopat.

Det kan hända vem som helst. Och då kan inte ens polisen skydda dig.

- Vi ville beskriva hur det är att vara ett offer, säger Nicci Gerrard och Sean French om sin senaste roman "Nära dig".

Foto: CHRIS STEELE-PERKINS
Arbetar helst tillsammans Engelska paret Nicci Gerrard och Sean French skriver kriminalromaner under pseudonymen Nicci French. De har hittills sålts i över åtta miljoner exemplar, översatts till 19 språk och givits ut i 36 länder.

De är gifta och har blivit mycket framgångsrika som thrillerförfattare under pseudonymen Nicci French. Böckerna säljs i miljonupplagor, är översatta till nitton språk och har getts ut i 36 länder.

- Att skriva tillsammans har tagit vårt äktenskap till en annan nivå. Många tycker att deras förhållanden fungerar bra därför att de arbetar på olika håll, har egna intressen och inte träffas så mycket. Vi älskar att göra allting tillsammans. Vi bor i ett hus på landet i Suffolk och här är vi nästan hela tiden.

I huset finns också fyra barn och diverse husdjur.

Skrev varannat kapitel

Både Nicci Gerrard och Sean French har arbetat som journalister och skrivit egna böcker. Idén att skapa någonting ihop bollade de fram och tillbaka under sina första år tillsammans.

- Hur skulle vi kunna skapa en enda röst? Till slut insåg vi att vi måste pröva. Vi skrev varannat kapitel. Sen lämnade vi över manuset till varandra och började bearbeta det. Vi skriver om och skriver om tills vi bägge är nöjda. Vi måste vara överens även om vi har olika åsikter. På något märkligt sätt har det fungerat. Folk tror att Nicci French är en person. Vi får till och med brev till henne.

Deras böcker handlar ofta om passion och galenskap. Och de är mycket skickliga i att få läsaren att känna samma växande skräck och ångest som de kvinnliga huvudpersonerna.

- När vi vågade ge efter för vår förälskelse kändes det som att kasta sig nedför en skyskrapa i en dröm. Vår första tid tillsammans var febrig och passionerad. Det viktigaste i alla stora kärlekshistorier är att man blir galen. Jag tycker vi ska tillåta oss att blir galna. Vi behöver passionen för att förändra våra liv. Jag önskar att mina rationella beslut i livet hade fungerat hälften så bra, säger Sean French.

Kärleken kom bakvägen

Paret Gerrard - French träffades för 12 år sedan.

- Vi arbetade bägge på samma tidning. Min dåvarande man och jag hade nyligen separerat. Jag hade en son som var två år och en dotter som var tio månader. Jag åt ingenting, drack kaffe och rökte ett paket cigaretter om dagen. Jag tyckte synd om mig själv, kände mig förödmjukad och rädd och så var jag fattig. Och definitivt inte färdig för en ny relation. Men kärleken kan komma in bakvägen utan att du minst anar det, säger Nicci Gerrard.

Tre svenska mostrar

- Jag tror att jag blev kär i henne när hon kom till redaktionen med sina små barn och orsakade totalt kaos. Första gången vi var ute på lunch åt jag valdigt sakta eftersom jag inte ville att tiden skulle ta slut. Jag åt upp både hennes och min mat. Själv rökte hon bara - mer än Humphrey Bogart och Lauren

Bacall ihop.

Sean Frenchs mamma är svenska och har bott och arbetat som översättare och lärare i England i över 50 år. Tillsammans med sina släktingar äger hon en gård utanför Karlstad i Värmland.

- Jag har tre svenska mostrar, som står mig väldigt nära. Dem träffar vi varje sommar när vi åker dit och det är exotiskt och mycket vackert.

3 svar från Sean French

Gärna fotboll - men inte cricket

Fakta: Nicci French

Nicci Gerrards boktips till...

Rupert Murdoch, mediamogul

Ingalill Mosander