Känn dig slagen Harry - nu är det Kurt som gäller

Henning Mankell slår ut JK Rowlings i Tyskland

1 av 2 | Foto: NILS BERGENDAL, PETER MOUNTAIN
POPULÄR FIGUR Henning Mankells böcker har gjort succé i Tyskland. Här ses Rolf Lassgård som "Kurt Wallander" i Henning Mankells "Den femte kvinnan" och på bilden nedan Daniel Radcliffe i "Harry Potter och hemligheternas kammare".
BOKRECENSIONER

Kurt Wallander spöar Harry Potter.

Henning Mankell säljer nu mer böcker än JK Rowlings i Tyskland.

Denna vecka knuffar "Innan frosten" av Henning Mankell ner den nya Harry Potterboken från förstaplatsen på den tyska bästsäljarlistan.

- Gjorde jag? Det visste jag faktiskt inte, men det var verkligen en trevlig måndagsnyhet, säger Henning Mankell när Aftonbladet ringer.

- Det är klart jag skriver för att bli läst, så det känns fantastiskt att så många läser mina böcker, men samtidigt lite kusligt faktiskt.

På vilket sätt känns

det kusligt?

- Med tanke på hur många människor det är som lägger ner tid på att läsa mina böcker så skärps kraven så klart.

Kurt Wallander känns väldigt svensk. Är du förvånad över att så många utländska läsare tagit honom till sitt hjärta?

- Nej, det som är regionalt och lokalt fungerar ofta internationellt. Lockelsen är att vara närvarande i det främmande. Att skapa något allmäntillstånd som är giltigt överallt är helt ointressant.

Det är inte första gången en Mankellbok säljer bra i Tyskland.

Henning Mankell är nämligen Tysklands mest säljande författare genom tiderna med över 11 miljoner sålda böcker och han vann förstapris i kategorin "Läsarnas favorit" under bokmässan i Leipzig i mars i år.

Poppulär i Europa

Henning Mankell är även mycket populär i våra nordiska grannländer samt i Holland, där "Steget efter" i höstas gick rakt in på tio-i-topp redan första veckan efter utgivningen.

Men även läsare på sydligare breddgrader tycks gilla den melankoliske rundlagde polisen från det ständigt dimmiga och regniga Skåne:

- "Den femte kvinnan" har precis tryckts i sin fjortonde upplaga i Spanien. Även i Italien säljer böckerna bra, säger Per Axelsson på Leopard förlag.

Lanseras i England

Mankell ska nu hårdlanseras i deckarnas förlovade hemland England.

Och att döma av en intervu Henning Mankell gav i The Guardian kan det gå riktigt bra. "Mankell är den bästa svenska exporten sedan IKEA" är den engelska journalistens imponerande slutkläm.

Anna Lindström