”Pedofiler förtjänar livstids fängelse”

Clintan gjorde film av Lehanes deckarsuccé

BOKRECENSIONER

Kanske den bästa deckaren någonsin.

Så skrev kritikerna om "Rött regn" av Dennis Lehane.

Nu har den blivit film med Clint Eastwood som regissör.

I rollerna: Sean Penn, Tim Robbins och Kevin Bacon.

- Det kändes mycket märkligt att se den.

Foto: Eric Roxfelt
Kämpar för barn Dennis Lehane är en vänlig, sympatisk man som skriver kolsvarta romaner om våld och klassklyftor. ”Män är skörare än kvinnor, åtminstone mentalt. Det går lättare ner sig i missbruk och mörer.” Hans nya bok ”Patient 67” utspels på ett mentalsjukhus.

Dennis Lehane är en av världens ledande thrillerförfattare. "Hans lysande romaner har blivit en livslina för mig", skriver Stephen King. Elmore Leonard: "Snacka om att den här killen kan skriva." New York Times, Newsweek, Washington Post - alla verkar de slå knut på sig själva för att hitta tillräckligt uppskattande superlativer.

Nu är han på en världsturné för att lansera sin senaste bok "Patient 67" och Stockholm är sista anhalten.

Dennis Lehane är 37 år och bor i Boston. Innan han blev författare arbetade han som chaufför och servitör, parkerade bilar och tog hand om barn som blivit misshandlade och sexuellt utnyttjade.

Farligt vara barn

- Det är farligt att vara barn. Jag har sett vilka obotliga skador vuxna kan ge dem. Därför är det utsatta barnet ett tema jag återkommer till i mina böcker. Jag står politiskt till vänster i alla frågor utom en - och det är hur man ska behandla pedofiler. Efter första övergreppet tycker jag att de har förlorat rätten att vistas ute i samhället. Jag kan inte se varför de ska få en andra chans. Så fort de kommer ut från fängelset gör de om samma sak igen och igen. Lås in dem på livstid.

- Sexuellt utnyttjande av barn är en epidemisk sjukdom. Den smittar. När dessa barn blir vuxna begår de i sin tur ofta samma brott själva. Jämför med hur samhället reagerade när sars bröt ut. Då skulle invånarna skyddas till varje pris. De sjuka isolerades och hotades med straff om de bröt mot utegångsförbudet. Då var det ingen som talade om integritet och förståelse.

"Rött regn", som på engelska heter "Mystic River", handlar om tre pojkar - Sean, Jimmy och Dave - som växer upp i en nedsliten arbetarförort till Boston. En dag när de sparkar boll på gatan stannar en bil med två män. De utger sig för att vara poliser och tar med sig Dave. Därefter blir ingenting som förut. Pojkarna och deras vänskap förändras i grunden.

"En storslagen film"

25 år senare träffas de igen. Då är Sean utredare på mordroteln, Jimmy har ett kriminellt förflutet och Dave domineras av sina demoner, som manar honom till fasansfulla handlingar.

En dag hittas Jimmys dotter mördad och det blir Sean som får ta hand om fallet. Genom en rad omständigheter pekar misstankarna mot Dave.

Så fort Clint Eastwood läst boken skaffade han sig option på den. Enligt honom är det "en historia som nitar fast en och har en enorm potential som film".

- Jag fick vara med och påverka så mycket jag ville. Clint berättade för mig om varje steg de tog. Jag kände mig mycket väl behandlad. Nu är jag väl part i målet men jag tycker verkligen att det blivit en storslagen film.

Publiken vid årets filmfestival i Cannes var uppenbarligen av samma mening - den fick mycket beröm när de visades där. I Sverige har filmen premiär den 31 oktober.

Fick hemska drömmar

Efter framgången med "Rött regn" kände Dennis Lehane för första gången trycket av förväntningarna på sin nästa bok.

- Det enda sättet att handskas med det är att ta ut en helt annan riktning. Jag började få egendomliga, skrämmande drömmar. Det var som om jag var berusad av droger, som om jag blivit psykotisk.

Ur dessa drömmar kristalliserades sedan romanen "Patient 67". Den utspelas på ett sjukhus för mentalsjuka brottslingar på en ö utanför Boston. När en av dem lyckas fly kallas kriminalinspektören Teddy Daniels dit för att ta hand om fallet. Det är upptakten till en mardrömslik nedstigning i helvetet.

- Jag har aldrig skrivit en bok så snabbt. Jag ville bli av med den så att jag kundes få tillbaka min goda nattsömn.

Lyssna

Hör Dennis Lehane läsa ur sin nya bok ”Patient 67”.

Fakta Dennis Lehane

3 svar från Dennis Lehane

Ingalill Mosander