”Ni måste våga mer, kvinnor”

Maeve Binchy skriver om tjejer som gör uppror

1 av 2 | Foto: VERONICA KARLSSON
INGEN MATERIALIST Maeve Binchy är Irlands mest populära författarinna och har blivit mångmiljonär efter att ha sålt över 15 miljoner böcker. Trots det är hon ingen materialist. "Jag är inte intresserad av juveler, dyra kläder eller fin konst", säger hon.
BOKRECENSIONER

Häromåret meddelade Maeve Binchy att hon skrivit sin sista roman.

Den brittiska pressen tog fram krigsrubriker och tv-bolagen belägrade hennes hem på Irland.

Nu har hon ändrat sig.

Hennes senaste bok "Vi ses Quentins" kom nyligen ut på svenska.

- Eftersom jag är en person som älskar publicitet blev jag väldigt smickrad över uppståndelsen. Fast ärligt talat något förvånad - jag trodde inte att det skulle bli ett sådant liv för att jag ville ta det lite lugnare.

Maeve Binchy ser rätt nöjd ut vid tanken. Vi sitter i övervåningen i hennes hus i Dalkey, en förort till Dublin som på senare år dragit till sig celibriteter som Bono och Tina Turner.

- När turistbussarna åker förbi mitt hus brukar amerikanerna alltid ta upp sina kameror och uttrycka sin förvåning över att det är så litet. Men min man och jag ville ha ett hus vi kunde klara av själva. Vi ville inte ha en massa tjänstefolk. Jag har sett hur Danielle Steel bor i Los Angeles. Hon har barkaderat sig bakom murar och taggtråd och har fem livvakter runt sig när hon går ut. Vad är det för liv?

Inget prylintresse

Maeve Binchy växte upp I Dalkey och har fortfarande släkt och gamla vänner på gångavstånd. Hon är rik som ett troll. Författare betalar inte någon skatt på Irland och hon har sålt över 15 miljon böcker.

- Men jag är inte intresserad av juveler eller dyra kläder. Eller fin konst. Alla tavlor vi har på väggarna är målade av folk vi känner. Det är inte som hemma hos Jeffrey Archer. När någon av hans gäster frågar om vägen till toaletten brukar han svara: Du tar till vänster vid Picasson och sedan till höger vid Monet.

Vad gör hon då med sina pengar?

- Det finns så mycket elände i världen och jag är glad om jag kan göra en liten insats här och där. Och så kan jag tala hur länge som helst i telefonen när jag är utomlands och ringer hem. Bara en sån sak.

Maeve Binchy är varm, generös och rolig. Hon är den sortens människa som man efter bara några minuter tycker sig ha känt i evighet och snabbt börjar utbyta förtroenden med.

Fick mycket kärlek

- Jag växte upp i en familj med en mamma och pappa som verkligen älskade mig och mina syskon. De sa alltid till mig att jag såg underbar ut - trots att jag var fet och 1,87 lång. Men jag trodde dem och kunde inte förstå varför jag inte fick dansa på skolbalerna.

- Många kvinnor tror att om de är vackra, smala, rika och gifta så blir de lyckliga. Men jag har vänner som är vackra, smala, rika, gifta och djupt olyckliga. Så det måste vara något annat som gör människor harmoniska.

Maeve Binchy har en akademisk examen och var en högt älskad kolumnist i Irish Times i 32 år. Hon hade fyllt 40 när hon träffade sin blivande man, barnboksförfattaren Gordon Snell i London. Han uppmanade henne att börja skriva romaner och de hamnade snabbt på bestsellerlistorna världen över. Två av hennes största offentliga beundrare är Oprah Winfrey och förra presidentfrun Barbara Bush.

Ingen trygghet

Hennes böcker handlar ofta om unga kvinnor som gör uppror mot konventioner och livslögner.

- Kvinnor uppfostras ofta till rädsla för förändringar. Men det finns ingenting som heter trygghet och säkerhet. Om det är några människor jag känner medlidande med så är det de som aldrig någonsin vågar kasta sig ut i ett äventyr.

- Över hela världen har människor samma drömmar och erfarenheter. Kvinnor tror till exempel alltid, att om en man säger att han älskar henne så gör han det. Kanske han gör det när han säger det, vilket inte är säkert att han gör månaden därpå. Då blir de sårade och förvånade. För om en kvinna säger samma sak är det blodigt allvar för henne.

Och varför har hon då börjat skriva igen?

- Jag hade ont i höfterna, jag var trött och kunde inte tänka mig att resa ut i världen igen för att lansera mina böcker. Men nu har mina förlag förklarat att jag slipper. Jag kan sitta här och skriva i lugn och ro. Och ibland äta fyratimmarsluncher med mina närmaste vänner på puben i huset intill.

Fotnot: Jeffrey Archer är en engelsk bestsellerförfattare som sitter i fängelse för mened.

lyssna

Meave Binchy läser ur sin nya bok.

3 svar från Meave Binchy

Fakta Maeve Binchy

Ingalill Mosander