Gardell lämnar Författarförbundet

BOKRECENSIONER

GÖTEBORG.

Jonas Gardell går ur Författarförbundet.

Anledningen är att Författarförbundet inte ställde sig bakom förslaget till "hetslagen" som skyddar till exempel homosexuella mot förföljelse i skrift.

Gardell.

- Jag kan inte vara med i ett förbund som motsätter sig att i lag skydda mig och mina bröder och systrar, säger Gardell.

- Jag har alltid varit stolt över att vara med. Jag tillhör det fåtal privilegierade som inte behöver vara med i förbundet. Men jag har varit kvar ändå, för mig har det handlat om en solidaritetsfråga. Men all solidaritet måste vara ömsesidig.

Författarförbundets ordförande Boel Unnerstad säger att hon ska försöka få Gardell att ändra sig.

- Det var den gamla styrelsen som yttrade sig om lagförslaget. Det finns inga tendenser i den nuvarande styrelsen mot homosexuella - tvärtom.

”Förbundets inställning har med yttrandefriheten att göra”

Författarförbundet kommenterar Jonas Gardells uträde

GÖTEBORG. Det är som om mässan vibrerar. Av talang, förväntningar, förhoppningar. I dag finns det inte ett ställe i Sverige, knappt någon annanstans heller för den delen, som är så sprängfullt med vetande, visdom och skönt artisteri. Kunde jag bara vara på flera ställen samtidigt skulle jag kunna suga i mig 547 olika seminarier och tigga autografer av nära 850 författare och föreläsare. Nu får jag i stället försöka koncentrera mig på att ta till vara det jag hinner se och höra i stället för att få fnatt över allt som jag inte hinner med. Tröstar mig med att det är lika för alla. Och med att det också finns en annan värld – så långt från NK-män och häktade 24-åringar som det bara är möjligt.   Svante Lidén

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM