Vilken av dina böcker tycker du mest om?

Liza Marlund chattade med läsarna på Aftonbladet.se

BOKRECENSIONER

Liza Marklund chattade från Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Bland annat fick hon svara på frågor om sin första bok "Gömda", om författarskap och om den nya boken "Den Röda Vargen".

Liza Marklund säger: Hej hej, nu är jag här.

piaplutten säger: Hej Lisa! JAg undrar om du skriver poesi med eller bara böcker?

Liza Marklund säger: Jag skrev poesi som barn. Lennart Swahn har läst en dikt av mig i programmet halv sju. Men inte nu längre.

Saxiquine säger: Har läst alla dina böcker fram till den Röda Vargen och tycker att de är verkligt bra. Det är böcker som knappt går att lägga ifrån sig. Hur svårt var det att börja skriva första boken? Alltså var det svårt att komma igång första gången?

Liza Marklund säger: Nej, det blir faktiskt svårare och svårare. Den första var faktiskt ganska lätt, kanske är det för att jag inte vill upprepa mig.

Amy säger: Hej,

Var kommer ditt sätt att använda svenskan i från? Du har ganska konstigt/annorlunda språk, avhuggna meningar och enkelt språk. Väldigt lättlästa böcker.

Liza Marklund säger: Det varierar från bok till bok. Paradiset och Primetime är ganska avskalade i språket. Den senaste, Den röda vargen, har ett helt annat språk med längre och mer flödande meningar.

Nattis_A säger: Hur har du kommit på alla bra berättelser? jag tycker om dina böker...har tre av dom

Liza Marklund säger: Mina böcker uppstår när två saker krockar i mitt huvud. Det är oftast jobbiga grejor som på något sätt påverkar mig personligen. Det lustiga är att Stephen King säger samma sak.

susanne säger: Kan man få hjälp att skriva en bok? Vart vänder man sig?

Liza Marklund säger: Det finns olika skrivarkurser, från universitetsstudier och folkhögskolor till studiecirkelnivå. Svenska Deckarakademin brukar ha deckar-skrivarkurser.

Icebreaker säger: Vill först säga att du är en otroligt bra författare.

Nu till frågan:

Skulle du vilja skriva nått ihop med någon annan författare? Om så är fallet, vem?

Tänker närmast på det som Guillou/Mankell gjort.

Liza Marklund säger: Min första bok, Gömda, skrev jag tillsammans med Maria Eriksson, det är en sann historia. Jag kan mycket väl tänka mig att jobba med andra författare i framtiden, helst Anne Holt.

Imponerad säger: Vet du när Prime Time utkommer i pocket?

Liza Marklund säger: Snart, tror jag, för jag har sett omslaget.

Drutten säger: Jag vill också bli författare. hur gjorde du första gången du lämnade upp/in ett manus?

Liza Marklund säger: Jag skickade samma manus till sex olika bokförlag. Två antog boken, två refuserade den, två svarade aldrig.

Lena säger: Hur kom du egenteligen i kontakt med Mia i Gömda??? Det är en så bra bok men hemsk eftersom att man vet att den är sann

Liza Marklund säger: Mia ringde mig i februari 1992.Jag jobbade på Expressen och hon hade läst en artikel jag skrivit. Sen dess har vi haft kontakt hela tiden och har det fortfarande.

Hej Liza ! Jag vill bara tacka dig för många bra timmar med spänning som jag har följt dina böcker. Den bästa var nog säger: Jag undrar över om det inte är svårt att komma på vad man ska skriva om och hur lång tid det tar för dig ungefär att skriva en bok. Du är min favorit författare ! Tack / Louise

Liza Marklund säger: Tack Louise! Det viktigaste i mina böcker är egentligen inte vem mördaren är utan vad jag vill säga mellan raderna. Det tar ett år att skriva en bok varav fem månader är att sitta och skriva nästan dygnet runt.

A Bengtzon säger: Saknar du inte arbetet som journalist på ex. Expressen/Aftonbladet?

Liza Marklund säger: Jag tycker fortfarande jag är journalist, jag skriver kolumner i Aftonbladet varanann fredag.

Moderator säger: Namnet faller bort på vissa av er som ställer frågor. Skriv gärna ditt namn i slutet av din fråga.

Jackeman säger: Har du någon favoritplats att skriva på?

Liza Marklund säger: Den första bok jag läste var Kitty och spöket på Stora Skuggan, den var fantastisk. Det viktigaste är att jag får vara ifred när jag skriver och inte blir störd.

säger: Vilken var den första bok du läste?

Liza Marklund säger: Se ovan.

Lasse Sthlm säger: Hej Liza, välkommen! Tycker dina böcker är suveräna, en röd tråd men ändå variation mellan dem. Någon ny filmatisering på gång?

Liza Marklund säger: Vi får se om det blir en film med Vargen.

Milla säger: vilken bok e du mest nöjd med!? Jag tycker studio sex är bäst! läst den mer än 1 gång! :)

Liza Marklund säger: Jag är alltid mest förtjust i den senaste, förmodligen för att jag kan den utantill.

Moderator säger: Här är sista frågan:

Örjan säger: Hej Liza!

Varför är det alltid en bild på dig själv på dina bokomslag? Själv skulle jag föredra att omslaget associerar till boken.

Liza Marklund säger: Vi gör inte bokomslag, vi gör tidningsomslag, eller skivomslag. Sen står jag faktiskt alltid på mordplatserna på omslaget.

Moderator säger: Tack för alla frågor och tack Liza för alla svar. Ett sammandrag kommer inom kort.

Liza Marklund säger: Tack för alla roliga frågor, nu ska jag gå och signera alla mina böcker i Piratförlagets monter här på bokmässan.