Annika Bengtzon konfronteras med en terrorist

Liza Marklund aktuell med ny bok - ”Den röda vargen”

BOKRECENSIONER

Liza Marklund, journalisten och författarinnan från Piteå har kommit ut med en med ny höstbok, ”Den röda vargen”. Det är den femte fristående kriminalromanen i serien om journalisten Annika Bengtzon.

I ”Den röda vargen” blir hon konfronterad med en terrorist. Historien utspelar sig till stor del i Luleå, där Liza Marklund, när hon var journalist, själv arbetade i flera år, först på Norrbottens-Kuriren,sedan på Norrländska Socialdemokraten.

Ur den röda vargen av Liza Marklund, utgiven av Piratförlaget:

”Hon stod kvar med ficklampan i handen, lyssnade till stålverkets avlägsna oväsen. Vände sig mot plåtverkstan igen, såg än en gång pojkens huvud inne i bostadsdelen, nu i fönstret till höger.

Hon kunde lika gärna knacka på när hon ändå var här.

Gården var nermörk, hon lyste med ficklampan för att inte snubbla. Det såg ut som en bilskrot, huset verkade fallfärdigt. Plåttaket rostade, färgen flagnade.

Hon släckte lampan, stoppade ner den i bagen, gick upp till den enkla entrédörren. Den tog henne in i ett becksvart trapphus.

- Vad gör du här?

Hon flämtade till, famlade efter ficklampan igen. Rösten hade kommit från höger, en pojke i målbrottet.

- Finns det?någon?här? sa hon.

Det klickade till och trapphuset badade i ljus. Hon blinkade förvirrat. Snusbruna pärlspontväggar överföll henne, ramlade över henne, taket trycktes ner mot henne, hon satte händerna till huvudet och skrek till.”

Simone Söderhjelm