Paulo Coelho – mässans stora internationella stjärna

BOKRECENSIONER

Ett av de största internationella namnen på mässan är brasilianaren Paulo Coelho, författare till romanen ”Alkemisten” som översatts till 56 språk och sålt över 43 miljoner exemplar.

Även i Sverige är hans bok en storsäljare. Hans senaste till svenska översatta roman, ”Veronika bestämmer sig för att dö”, är aktuell nu i höst.

Paulo Coelho har skrivit både på Aftonbladets kultursida och på debattsidan.

Hans senaste bok på svenska, ”Veronica bestämmer sig för att dö”, handlar om en ung kvinna som bestämmer sig för att ta sitt liv. Hon tar en överdos sömntabletter, men väcks upp på ett sjukhus. Där får hon veta att hennes hjärta är skadat och att hon bara kommer att leva några dagar. Berättelsen följer henne under dessa dagar.

Paulo Coelho växte upp i Rio de Janeiro och blev själv, på sina föräldrars initiativ, inlagd tre gånger på mentalsjukhus.

Ur ”Veronika bestämmer sig för att dö”, av Paulo Coelho, utgiven på Bazar förlag

”En dag har redan gått”, sa hon till sig själv. ”det är bara fyra eller fem kvar.”

Hon gick omkring och lät den minusgradiga kylan tränga in i kroppen och lugna blodet som rusade och hjärtat som klappade för fort.

Fint, utbrast hon för sig själv, här står jag, med timmarna räknade, och bekymrar mig om kommentarer av människor jag aldrig sett och som jag snart aldrig behöver se igen. Och jag plågas, blir upprörd, vill gå till angrepp och försvara mig. Varför kasta bort tid på sådant?

Vad hon egentligen sysslade med och slösade bort sin korta tid på, var att kämpa för en plats i en främmande omgivning, där det var nödvändigt att stå emot, annars skulle de andra införa sina regler.”

Simone Söderhjelm

ARTIKELN HANDLAR OM