”Ondskan” Jan Guillous bästa bok

BOKRECENSIONER

Filmen ”Ondskan” efter Jan Guillous bok med samma namn har premiär på fredagen. Ondskan handlar om den unge Jans uppväxt med daglig misshandel av styvfadern och våldsam mobbing och förnedring på internatskolan och hur han som 16-åring slutligen tar en våldsam revansch.

Boken kom ut första gången 1981 och finns nu i nyutgiven pocket.

Jan Guillou, Publicistklubbens ordförande och krönikör i Aftonbladet, säger när han talar i Aftonbladets monter på bokmässan att den är hans främsta roman såtillvida att många skolor använder boken.

Jan Guillou talar i Aftonbladets monter på bokmässan och håller också ett seminarium. Temat på det är ”Det goda våldet”, ett ämne han kommer att kunna diskutera i chatten.

Ur ”Ondskan” av Jan Guillou, senast utgiven på Piratförlaget

”Hundpiskan var värst. Det var som att bli punkterad redan vid första snärten. Luften slogs ut med första blodstrimman. Det var som ett litet hål som pyste och väste och sen slogs upp till riktig gråt. I värsta fall redan halvvägs efter tolv tretton rapp.

Om man grät och samtidigt vred sig för att undvika slagen så blev farsan upphetsad och slog hårdare och tappade räkningen. Eller också så stannade han upp och talade omständligt om att han nu måste lägga till tio rapp för att man försvårade stryket.

Tjugofem rapp med klädesborsten var alltså nästan ingenting. Det gällde bara att inte visa sig för tacksam för då kunde det bli tillägg.Och sen måste man naturligtvis ha turen på sin sida under resten av middagen: inte tappa saltkaret, inte sträcka sig över bordet, inte bre mackan på fel sida, inte reta upp lillbrorsan, inte välta mjölkglaset, inte skala potatisen för slarvigt osv. Då blev det tillägg. Eller om farsan upptäckte någon annan anledning, vilken som helst:

-Det var ena vidriga sorgkanter du har under naglarna. Och vid matbordet! Det blir fem rapps tillägg, sa farsan”

Simone Söderhjelm