Har du alltid velat vara författare?

Läs chattet med författarinnan Unni Drougge

BOKRECENSIONER

Författarinnan Unni Drougge chattade från Bokmässan i Göteborg. Hon berättade bland annat att hon hämtar inspiration till sina böcker från livet och att hennes böcker nästan är som hennes barn.

Unni Drougge säger: Hej hopp! Nu är jag städslad! / Unni

Jocke säger: Unni, du är fantastisk! Var hämtar du din inspiration?

Unni Drougge säger: Från livet. Visst är det märkligt? Vi knallar runt på den här jordskorpan i mindre än 100 år och tar oss på sånt jävla allvar. Människan är gullig och underbar att beskriva.

Heppo säger: hr du alltid velat vara författare?

Unni Drougge säger: Ja, jag visste redan när jag började läsa att det bodde en författare där nånstans bland orden och fantasin. Jag är nog ganska konservativ i uppfattningen att författare blir man inte – det är man.

Jocke säger: Vilken av dina böcker är du mest stolt över?

Unni Drougge säger: Jag är stolt över dem alla, ungeföär som över mina ungar. Men jag ömmar mer för viss böcker. Till dem hör Regnbågens tid som blev så missförstådd, och likaså Hella Hells bekännelser, som jag faktiskt betraktar som ett mästerverk (Kom igen nu, alla Jante-anhängare!)

millan säger: Hej Unni! Din senaste bok har en ljusare ton än tidigare. Varför? Är dy lyckligare nu?

Unni Drougge säger: Ja! Är det inte helt otroligt? Att jag som tyckte livet var en brakskit njuter av alla mina surt förvärvade 47 år. Jag har det så bra att jag nästan skäms. Och det vill jag dela med mig av.

martina säger: vad är det som har påverkat dig att skriva såna "laddade" böcker? det finns alldeles för få författare som skriver så upprörande och fint ändå och lyckas få in det i en och samma roman...?

Unni Drougge säger: Mitt liv har varit ganska fullt av laddade relationer, besvikelser, sorger och annat. Men jag tycker också att det är min skyldighet att beskriva det som finns på samhällets skuggsida. I den bemärkelsen är jag en proletärförfattare. Jag tar ofta upp social misär, men jag måste göra det med humor, annars orkar man inte. Tack för att du uppskattar livets baksida i min tappning!

stefan säger: Vilken är den bästa och mest kompletta bok du har läst?

Unni Drougge säger: Det skiftar. Men Thomas manns Bergtagen är faktiskt en roman som innehåller allt. Sen har jag börjat återgå till min gamla favvo Hermann Hesse. Han var ett geni. Läs Stäppvargen!

Tesa säger: Du verkar ganska drogliberal i dina böcker, stämmer det?

Unni Drougge säger: Absolut icke! Jag är själv drogfri och dricker inte ens alkohol. har dock provat det mesta, så jag vet vad jag talar om. Jag försöker istället beskriva hur droger fuckar upp både sexliv och relationer, och det är DET som gör ont sen när man lägger ner missbruket. Då är det alldeles tomt och dött runt omkring.

Magdalena säger: När släpps Lutherska Badet?

Unni Drougge säger: Den kom ut för ett par veckor sen.

annaklara säger: Är du fortfarande ihop med din unga kille?

Unni Drougge säger: Ja, fast han blir äldre och jag blir yngre (he he). Vi är bästisar och partners, men det har inget med åldern att göra.

Nina säger: Hur har du lyckats uppfostra 5 barn och lyckats med skrivandet?

Unni Drougge säger: Vi har barnomsorg och obligatorisk grundskola, så jag har skrivit medan barnen var omhändertagna. Fast visst har det varit tungt och tufft. Barn kräver ju engagemang även i sin frånvaro. Å andra sidan: jag tror att jag behöver fylla mitt liv med många sysslor. Nuförtiden är barnen mina bästa vänner.

Tesa säger: Jag skriver mycket själv och det jag tycker är svårast är att komma på vad personerna ska heta....har du också den svårigheten och vad gör du åt det?

Unni Drougge säger: Jag vill gärna döpa mina romanfigurer till namn som är lätta att minnas. Själv blandar jag lätt ihop namn i böcker. Margareta och Birgitta, t ex. Det är viktigt att läsningen flyter på, så därför är det ett tips att ha tydliga namn, lätta att skilja åt.

säger: hej! har läst alla dina böcker. har du nåt boktips medan man väntar på att du skriver? skriv mer på skånska, det var asbra. kram maja

Unni Drougge säger: Vad kul att du gillade min skånska! Jag tycker du ska läsa ... vad ska jag skriva här ... läs Hermann Hesse. Eller lite filosofi.

Digger Crown säger: Halloj! Vad anser du om bokhandlaren i kabul grejen?

Unni Drougge säger: Jag är faktiskt benägen att stå på Jans sida. Förövrigt är väl det bästa som kan hända en blondin i media att bli påhoppad av Jan. Blixtkarriären är inom penislängds avstånd.

Eternal flame säger: Hej har du något råd för hur ett förhållande ska utvecklas?

Unni Drougge säger: Ärlighet! och ärlighet har den lilla finessen att det som sägs också måste göras, dvs visas i handling. Man ska vara sexuellt trogen också, avvisa alla andra romanser. och så behöver man ha en riktig vänskap. Den respekt du visar din vänner bör du också visa din älskade.

Ztefan säger: Hej Unni!

Har inte läst några av dina böcker...ännu.

Men tänkte börja nu, och undrar om du kan rekomendera en "förstabok" för mig ?

Unni Drougge säger: Då undrar jag om inte Andra sidan Alex är en bra förstabok. Eller Jag, jag jag! Bägge finns i pocket. Lycka till.

stevie säger: Är själv äldre(38) än de flickor(25-30) jag träffar. Skild och 2 barn. Upplever ofta problem då "svärföräldrarna" kommer in i bilden. De har svårt att acceptera att man är just skild och har barn. Och detta "trots" att jag ej träffat dem. Förhållandet blir ytterligare komplicerat. Man känner sig som "spetälsk". Känner du igen situationen? Skall man bara gå på eller vad säger du? Jag förstår utstöttheten en invandrare kan känna, utifrån denna för mig nya situation.

Unni Drougge säger: Jag anser att en stor åldersskillnad i en kärleksrelation är en komplikation, generellt sett. Men kärleken kan förhoppningsvis övervintra en frostskadad svärföräldrarelation. Man ska ju inte leva med dem, tack och lov. Så, håll ut. Trägen vinner.

Nettis säger: Hej! Har precis avslutat "Lutherska.." Helt suverän!! Vill bara säga att du sätter färg på vardagen:-)

Unni Drougge säger: Jättetack, jag blir rörd av beröm. Stor maffig kram!/Unni

qwerty säger: Kan man älska och hata samtidigt?

Unni Drougge säger: Jag skulle vilja säga att motsatsen till kärlek är inte hat. Motsatsen till kärlek är likgiltighet. Så viss kan man hata och älska samtidigt. men bäst är ändå gråskalan (den ljusgrå).

Kenta säger: Hur vet du när en bok är färdigskriven? Skulle du vilja ändra på något du har författat tidigare?

Unni Drougge säger: Man bara känner att nu är det klart. Sen ändras det och trixas, mixas och fixas. men det är mer som polish och finish. Grunden är klar. och den kan INTE ändras. Den fanns liksom där från början, innan jag satte igång. Alla romaner är där nånstans i kosmos. Jag fångar dem bara.

Glenn säger: Goddag!! Är personer och händelser i boken "heroine" baserade ur verkligheten?

Unni Drougge säger: Så här: Allt som händer i Heroine har hänt i verkligheten. men inte inom en och samma person. Jag har exempelvis inte upplevt allt det Wenke går igenom. Men det har hänt andra.

Laila säger: Har du någonsin påverkats negativt av ditt kändis.skap?

Unni Drougge säger: Ja. Ett tag glömdes det bort i den allmänna cirkusen att jag var författare. Det var jobbigt, för det var ju pga att jag skrivit en bok som jag deltog. Sen finns det fördomar. En författare som syns mycket anses inte riktigt "fin".

Ina säger: Skulle du låta filmatisera någon av dina böcker om ett sådan erbjudande kom?

Unni Drougge säger: Absolut! Det vore verkligen kul eftersom jag älskar film och tänker filmiskt medan jag skriver. Film är ett suveränt berättarmedium.

Unni Drougge säger: Tack alla ni som deltagit. Jag älskar att chatta med er, men nu måste jag vidare. Hipp hopp och tusen kramar / Unni