"Det är inte så kul att bara skriva"

Åke Edwardson om vad som är roligt med skrivandet i chattet från bokmässan

BOKRECENSIONER

Åke Edwardson chattade på årets bokmässa. Han avslöjar bland annat att han ser lite av sig själv i kommissarie Winter och att det egentligen inte är särskillt kul att skriva.

Åke Edwardson säger: Hej alla fans! Jag är här nu.

Åke

Pigge säger: Hur tar du reda på allt kriminellt du skriver om? jag menar alltså polisarbetet. Har du varit polis eller har nu någon som "läcker"?

Åke Edwardson säger: Hej Pigge: ja, jag har en läcka. En polis som jag diskuterar mina idéer med.Sedan kommer jag tillbaka till honom, och till andra, medan arbetet fortgår med en bok.

karina säger: hur gör du när du kommer på en bokide´? går du upp till förlaget o säger att du har en idé eller skriver du o sen går dit o säger att du har en klar bok eller vad gör du? det har jag alltid varit nyfiken på.

Åke Edwardson säger: Karina: det där med idéer är knepigt. Ofta behöver man tänka ganska länge - månader - innan man vågar sätta sig och skriva. Men även då kan det vara svårt - ibland får man förkasta idér även när skrivandet kommit en bit. Så - det tar ofta lång tid för mig innan jag vågar tala med förlaget om en ny bik!

Romanläsarn säger: Du har ju skrivt så många böcker, både romare o deckare. Vilket är roligast egentligen?

Åke Edwardson säger: Roligt? Tja, att skriva är inte driekt roligt, men underbart när det fungerar. Men - just nu tycker jag nog att senaste romanen - Jukebox - varit min största utmaning, som jag också tycker jag gått i land med.

r säger: Ser du nagonting av dig sjalv i Eric Winter?

Åke Edwardson säger: Alla som skriver, och menar allvar med det, använder sig själva i skrivandet. Så Erik Winter är vissa delar av mig, kanske främst den reflekterande... och andra karaktärer i böckerna är andra delar av mig.

Anders säger: Hej Åke. Jag har läst samtliga dina romaner om kommisarie Winter och har uppskattat dem väldigt väldigt mycket. Däremot tycker jag att filmatiseringarna har varit av ganska dålig teknisk kvalitet, lite lågbudget. Hur ställer du dig själv till resultatet? Fortsätt skriva bra böcker/Anders

Åke Edwardson säger: Anders: jag delar i vissa avssenden din besvikelse, vet inte varför det blev så - jag var inte med i prduktionen. Samtidigt vardet en hederlig produktion på andra sätt. Nåväl, i januari kommer nästa omgång - sex timmar, och med ett helt nytt bildspråk. Jag tror du kommer att bli förvånad.

mikaela säger: Hur kom du på att du skulle skriva "Jukebox"?

Åke Edwardson säger: Jag växte upp på ett kondis som mina föräldrar drev. Där stod en jukebox, och där fick jag den senaste musiken. Så genom åren har det där funnit med mig, och till slut var jag mogen att skriva en roman som hade jukeboxar i centrum, och som utgick från det tidiga sextiotalet när hela landet genomgick en stor omvälvning.

Agaton Sax säger: Skulle också gärna skriva deckare. har du något bra råd?

Åke Edwardson säger: Försök vara så trovärdig som möjligt. Försök vara oförutsägbar. Bryt mot alla regler!

Sten Frisk säger: Hej Åke, jag undrar bara hur gammal du är ? ;)

Åke Edwardson säger: 50 ung

anne säger: arbetar du "vanlig" dag, typ 8-16? eller är det när inspirationen kommer, kanske nattetid?

Åke Edwardson säger: Försöker jobba kontorstid. Det beror helt enkelt på att jag - och jag tror de flesta - jobbar bäst på förmiddan. Finns det nån inspiration så rinner den till då

Maija säger: När började du fundera på att skriva en bok? Har du alltid haft ett stort bokintresse eller har det vuxit fram i senare år?

Åke Edwardson säger: Jag har alltid läst, så länge jag kan minnas. Men det här med att skriva själv är något annat. tydligen var jag - för tio år sedan - mogen för att börja skriva själv. Vad som egentligen hände går nog inte att förklara.

C säger: Det är speciellt kul att läsa dina böcker för det handlar om miljöer man känner igen sig i. Jag kommer till exempel från Mölnlycke! Hur gör du när du bestämmer dig för vilket område det ska handla om?

Åke Edwardson säger: Bra fråga. Ibland har jag redan bestämt mig för att nästa bok ska utspela sig i en viss miljö, och då åker jag dit för att göra research. Men ibland kommer jag apropå till en del av staden, t ex, som jag plötsligt tror ska funka, just för att jag ser den där första gången.

Kim säger: är det inte svårt att skriva kriminalromaner?

Åke Edwardson säger: Jo, om man ska bli bra. Det är ju inte bara en bra intrig vi talar om, utan också levande karaktärer och trovärdig miljö etc. Det viktigaste är dock detta: den som skriver deckare måste förmedla en känsla av humanism och empati, annars blir det bara cyniskt, våldsamt och kallt.

Karin säger: Hej Åke! Blir det några fler böcker om Winter?

Åke Edwardson säger: Ja. Men jag kan inte säga när nästa roman kommer. Däremot väntaren överraskning redan i vinter...

Antevante säger: Hej!

Jag undrar om du och Winter har samma smak vad gäller mat och dryck? Du beskriver väldigt ingående hur whiskyn smakar o.s.v.

Åke Edwardson säger: Varken jag eller Winter godtar vad som helst. det är liksom skillnad på whisky och whisky, bröd och bröd, etc

viktoria säger: Hur började du skriva?

Noveller eller dikter eller annat? Själv skriver jag dikter och noveller men kommer nog gå in på "större" saker eftersom jag bara är 15.

Åke Edwardson säger: Jag började faktiskt med en roman som hamnade i papperskorgen. Fortsätt du med noveller och dikter, det är det svåraste som finns, och samtisigt vitkgit att jobba med eftersom man där måste koncentrera språket hårt.

Anders säger: Har den senaste tidens tragik, jag syftar på mordet på Anna Lindh, gett dig ny inspiration till att skriva kriminalromaner, eller har det haft motsatt effekt?

Åke Edwardson säger: Svår fråga. Intressant nog börjar min nya roman Jukebox med ett statsmannamord (Kennedy) eftersom jag vill skildra en tid i omvälvning. På något sätt känns det som om vi är där igen...

s säger: Hej Åke! Min dröm har alltid varit att skriva en roman, men jag skriver alltid bara en bit och sedan är det som om glöden försvinner. Hur gör du för att hålla lågan brinnande?

Åke Edwardson säger: Tålamod, s. Tänk aldrig på att du ska skriva en hel roman. Ta en sida i taget, en mening i taget, en dag.

Camilla säger: Hej Åke! Vill börja med att säga att jag tycker dina böcker är fantastiska, så levande och framförallt trovärdiga. -När det gäller research hos t ex polisen och andra myndigheter, hur blir man då bemött. Är dte något du känner att de har tid för och tycker är roligt att hjälpa till med och får du ibland nya uppslag/infallsvinklar av dessa personer under arbetets gång?

Åke Edwardson säger: När polisen känner att man skriver böcker som är trovärdiga, och alls inte insmickrande mot polisen, är det faktiskt rätt lätt att få hjälp. Jag har många samtal med poliser, också om de svarta sidorna av jobbet.

Åke Edwardson säger: Hej alla kära läsare, tack för att jag fick chatta, vi ses down the road,

Er Åke