”Jag har träffat två spöken”

Succéförfattaren Diana Gabaldon är inte rädd för det övernaturliga

BOKRECENSIONER

Diana Gabaldon vågade inte berätta för sin pappa att hon tänkte bli författare.

I stället utbildade hon sig till marinbiolog och professor.

Vid 35 års ålder förverkligade hon sin dröm.

I dag har hennes böcker sålts i över 17 miljoner exemplar och hon jämförs med Jean Auel.

Foto: Peter Widing
Storsäljare Diana Gabaldons romaner handlar om passionerad kärlek i historisk tid och hon har förlagt en stor del av handlingen till Skottland. - Jag kunde ingenting om skotsk historia men eftersom jag är universitetsprofessor visste jag hur jag skulle ta reda på uppgifter, säger hon.

Diana Gabaldon är älskvärd, öppen och entusiastisk.

- Jag tänkte att bästa sättet att lära sig skriva en bok är att skriva en. Eftersom jag älskar deckare funderade jag först på att skriva en sådan. Men deckare måste ha ett mysterium som ska lösas och det kan vara svårt. Allting blir mycket lättare om man skriver historiska romaner. Då kan man hitta på vad som helst. Eftersom jag är universitetsprofessor vet jag hur man tar reda på uppgifter och började läsa in mig på olika tidsperioder.

Ligger högt på listorna

Hennes senaste roman "Det flammande korset" ligger högt på de internationella bestsellerlistorna.

Den handlar om en man från Skottland och en engelsk kvinna som är passionerat förälskade i varandra. Problemet är bara att hon är född på 1900-talet och han tvåhundra år tidigare. Detta dilemma har Diana Gabaldon löst genom att ge kvinnan en magisk gåva - hon kan göra resor i tiden.

Mötte ett spöke i Texas

Har hon själv upplevt något övernaturligt?

- Jag har mött två spöken i mitt liv. Det första gången var i Texas. Jag befann mig på en plats där det utspelats ett stort, blodigt slag tidigare i historien. Plötsligt fick jag en känsla av att en man stod bredvid mig. Jag tog då ett steg tillbaka. Han stannade kvar. Mina vänner såg att jag höll på att ta steg fram och tillbaka och undrade vad jag höll på med. Det mest förbluffande var att jag inte tyckte att det var ett dugg konstigt.

Nästa dag gick hon dit igen.

"Jag hörde hans röst"

- Då dök han åter upp. Då sa jag: Jag vet inte vad du vill. Han svarade: Det räcker. Jag kunde höra hans röst och tyckte det var oerhört fascinerande. Allting verkade fullständigt normalt.

Den andra gången hon mötte ett spöke var i Utah.

- Jag hade talat på ett bibliotek och gick till mitt hotell för att vila. Jag lade mig i min säng och kände att någon låg bredvid mig. Vem är du? frågade jag. Jag fick inget svar men denna någon försökte lägga armen om mig. Försvinn! sa jag. Men han kom tillbaka. Egendomligt nog kände jag mig inte rädd och ingenting verkade underligt.

Diana Gabaldon ser min tvivlande min och försäkrar att hon talar sanning.

- Fast det tog lite tid innan jag vågade berätta det för min man.

Svårt beskriva stilen

Hur skulle hon själv vilja beskriva sina böcker?

- Jag vet faktiskt inte. När jag började signera böcker kom det ofta fram folk och ställde samma fråga. Om det då var en man mellan 40 och 60 sa jag att det var en historisk roman.

- Om det var en kvinna mellan 15 och 45 sa jag att det var en kärlekshistoria. Om det var en äldre man sa jag att den handlade om militärhistoria. Och om det var en ung man beskrev jag den som science fiction.

- Det fungerade utmärkt ett tag. Men till slut kom det allt fler på en gång, det var en blandning av kön och åldrar. Då beslöt jag mig för att säga: "Jag föreslår att ni tar upp en bok, öppnar den var ni vill och läser tre sidor. Om ni då lägger den ifrån er så betalar jag er en dollar."

Hon sålde mängder av böcker men förlorade aldrig några pengar.

Fakta: Diana Gabaldon

3 svar från Diana Gabaldon

Ingalill Mosander