"Jag skriver på blodigt allvar"

Men i sin nya roman är Håkan Nesser lurigare än vanligt

BOKRECENSIONER

UPPSALA

En två meter lång gorillahanne som berättar att han skriver med både hjärteblod och hjärnsubstans.

Så går det att beskriva Håkan Nesser, 55, åter rosad av recensenterna. Denna gång för sin nya bok "Från doktor Klimkes horisont".

Foto: MATS STRAND
glad i livet Håkan Nesser är glad för att han har det så bra i livet. -Man får inte glömma bort det, utan vara tacksam och försöka vara en god människa.

Denne Klimke filosoferar över hur olika val påverkar våra liv. Hur annorlunda allt skulle blivit om vi inte gjort si eller så.

Men gå nu inte och leta efter doktor Klimke på nätet eller i något lexikon. För i den här boken är Håkan Nesser lurigare än vanligt, och doktor Klimke lever bara mellan hans egna öron.

Bokens fem berättelser varvar fantasi och verklighet. Här finns historier i historierna, och personer som dyker upp på de mest oväntade sätt.

Något som känns igen från tidigare böcker är de ensamma männen. De hänger i barer, grubblar och smyger med konstigheter för sina fruar.

Är det synd om medelålders män?

-Ja, ofta är det nog så, säger Håkan Nesser. Jag läste att 800000 män inte har någon kompis! Visst finns det lite tragik över ensamma män, särskilt efter en skilsmässa. Jag minns när jag själv skilde mig för tjugo år sedan och tänkte att "Jag behöver minsann inte prata med någon". Män som utsätts för något svårt och obegripligt försöker ofta lösa det själva. På det sättet är män handikappade. Många kvinnor har däremot ett nätverk av kompisar som de diskuterar med.

I en av bokens berättelser finns en medelålders familjefar och en ung kvinna som blir passionerat förälskade i varandra. Han är 47, hon 21. Håkan Nesser är själv gift med den tretton år yngre Elke, och har tidigare varit tillsammans med en tjugo år yngre kvinna.

Varför är kombinationen äldre man/yngre kvinna så vanlig i jämförelse med motsatsen?

-Tja, det är väl gammal gorillabiologi. I gorillasamhällen har gamla hannar hög status på grund av sin makt och styrka, och de yngre honorna tycker att de är bra. Det har väl alltid varit så i människornas värld också på något vis " Det här gubbsjukesyndromet finns nog hos alla män. Men när gorillahannen blir för gammal blir han ihjälslagen av andra hannar!

Ska köpa sommarhus

I hörnen av Håkan och Elke Nessers stora, vackra lägenhet i centrala Uppsala smyger i alla fall inga mordiska gorillahannar. Däremot hunden Norton, som lyckas matcha både lägenhet och inredning med sin rödbruna päls. På lägenheten har Håkan Nesser lagt en del av de pengar han tjänat på sitt författarskap.

-Jag har också rest mycket, till exempel i Australien och Thailand och mycket i Europa. Nu ska vi köpa ett sommarhus, och åka till New York och bo där ett år. Mer pengar gör framför allt att man kan disponera sin tid bättre.

Mer pengar - visst. Men som person tycker inte Håkan Nesser att han förändrats av framgången:

-Det är nog en fördel att slå igenom när man är lite till åren kommen (Nesser var lärare i nästan 25 år innan han blev författare), för då tar man det med ro. Det är bara att vara tacksam -jag tycker om att skriva och folk läser mina böcker.

Skrev till recensent

Håkan Nesser säger att han nog ger ett lättsinnigt intryck, men att han skriver på blodigt allvar. Han kan skriva om tio gånger innan han är riktigt nöjd. För några år sedan blev han så arg på DN:s Bengt Ohlsson när han sågat Nessers senaste bok, att han skrev ett argt brev tillbaka.

Hör du fortfarande av dig till recensenter?

-Ja, ibland. Men det är aldrig någon som vill ge sig in i en debatt. Och för varje bok blir jag allt mindre beroende av recensioner. Jag gör helt enkelt så gott jag kan.

FAKTA: Håkan Nesser

3 Svar från Håkan Nesser

Håkan Nessers boktips till...

Cecilia Gustavsson