Fängslande berättelse om kärlek och rädsla

BOKRECENSIONER

Harry Potter och Halvblodsprinsen

England är i kaos. Onde lord Voldemorts makt blir allt starkare och striderna mellan honom och de goda i Fenixorden påverkar även muggle-världen. Hårda säkerhetskontroller. Oskyldiga fängslas så att det ska se ut som om myndigheterna gör något.

Nya Harry Potter fångar upp tidsandan. Den sjätte boken liknar de tidigare, och i takt med att Harry blir äldre blir också problemen allvarligare. Nu får vi veta mer om Voldemorts rötter. De sista 100 sidorna är mest spännande, med otäckheter i en grotta och på Hogwarts. Ett chockerande dödsfall.

Men året när Harry fyller 16 blir det också mer trassel kring kärlek och svartsjuka på skolan. Både tårar och skratt. Motsvarigheten till att ta körkort är förmågan att flytta sig från en plats till en annan. 17-årsgräns på det.

Inte trolleriet som är magin

De som inte läst Harry Potter verkar förvånade över att så många är intresserade av en pojke med magiska egenskaper som sportar flygande på en kvast. Men det är inte trolleriet som ger Harry Potters magi. Det är motsatsen; vi är många som kan känna igen oss i historierna. Oavsett ålder. Oavsett bakgrund. Det är uppenbart från första boken att J K Rowling hade en del kassa lärare, och det har vi alla som gått i skolan.

Lik Astrid Lindgren

Det som händer på Hogwarts händer också ute i denna världen. Mobbing, förtryck, rädsla, rasism. Vänskap och kärlek. Det är lätt att dra paralleller till sin egen skola, sin egen familj eller arbetsplats. Dumma lärare och dumma chefer finns överallt. I nya boken finns funderingar kring tyranner och rädsla. Våra liv, sedda genom en fantasirik spegel. Med härlig humor. J K Rowling har mycket gemensamt med Astrid Lindgren.

Nya boken är drygt 600 fängslande sidor. Men egentligen är alla böckerna en enda sammanhängade historia. Harry Potter lär sig mer om magi och livet varje år. Voldemort och hans Death Eaters blir också starkare och starkare.

Här finns mycket prat och förklaring. Den sjätte boken bygger upp för en spännande final.

Harry Potter lär sig om kärlekens kraft. Hur den är hans vapen i kommande strider mot Voldemort. Hur förälskelsen kan kännas som ett odjur i bröstet.

Vem kan man lita på? Det vet varken Harry eller vi.

Jens Peterson