”I dag skulle han varit rockstjärna”

Simon Sebag Montefiore om Potemkin -
som erövrade både Krim och en kejsarinna

Foto: MALIN BONDE
SVERIGEVÄN "Jag älskar Sverige. Här läser folk verkligen böcker. När man blir intervjuad i USA, till exempel, har journalisterna sällan läst ens böcker - det märker man ganska snart. Men så är det inte i Sverige", säger Simon Sebag Montefiore på besök i Stockholm.
BOKRECENSIONER

Hans bok om Stalin hyllades av en hel värld.

Nu kommer Simon Sebag Montefiore med "Potemkin och Katarina den stora" - en fascinerande berättelse om passion, sex och makt.

- Deras stormande känslor för varandra och politiska förbund överträffar till och med klassiska kärlekspar som Kleopatra och Antonius.

Den ryska kejsarinnan beskrev sin älskare som "en av de största, mest excentriska och spirituella personer hon någonsin träffat". Hon såg honom som sin "tvillingsjäl" och "herre och härskare" i politiken.

Hennes omdömen står att läsa i ett av de tusentals brev som hon och furst Potemkin skrev till varandra under 20 år.

Simon Sebag Montefiore är den förste västerlänning som fått ta del av dem. Under fem år bedrev han noggrann forskning i en mängd ryska arkiv, som öppnades efter kommunismens sammanbrott.

- Breven hölls undangömda av deras fiender. Katarina har beskrivits som nymfoman och Potemkin som hennes hallick. Han uppgavs ha uppfört fuskbyggen, "Potemkinkulisser". Men jag har själv sett de hus och byar han skapade på Krim och de var mycket välbyggda.

Vacker och sensuell

- I själva verket var Potemkin en enastående statsman. Man kan jämföra honom med Bismarck eller Peter den store. Han skapade Svartahavsflottan, erövrade Krim, grundade städer som Odessa och Sevastopol och gjorde Ryssland till en stormakt.

- Han talade många språk och var mycket intresserad av konst. Dessutom var han ombytlig, vacker, sensuell och temperamentsfull. Han älskade diamanter och kunde förföra en kvinna genom att servera henne en hög diamanter på ett silverfat.

Simon Sebag Montefiore säger att det var helt annorlunda att skriva om Potemkin än om Stalin.

- Om det här är en "feel good"- bok så var Stalin en "feel bad"-bok.

Vad skulle Potemkin ha varit om han levt i dag?

- En stor rockstjärna, en internationell affärsman eller en stadsbyggare. Men han skulle aldrig ha kunnat göra karriär i någon offentlig tjänst. Bill Clintons framgångssaga gick i stöpet på grund av en erotisk cigarr. Potemkin levde på samma sätt varenda minut.

- Madonna har sagt att män inte är rädda för sexiga kvinnor, de är rädda för kvinnor som är både sexiga och intelligenta. Kanske är det därför som världens mäktigaste kvinna, den briljanta Condoleezza

Rice, måste uppträda som om hon vore könlös.

Blev krigskorrespondent

Innan Simon Sebag Montefiore inledde sin bana som framgångsrik historiker och författare arbetade han som mäklare på en bank i New York.

- Men när Sovjetunionen började vittra sönder bara kände jag att jag måste åka dit och arbeta som krigskorrespondent. Jag reste till varje ställe där en statskupp eller revolution inträffade. Jag mötte presidenter och krigsherrar och upplevde våldet på nära håll. Jag var feg men älskade faran.

Han tillhör den engelska överklassen och är sprungen ur en förmögen engelsk-judisk bankirfamilj. Anfadern Sir Moses var god vän både med drottning Victoria och den ryske tsaren.

Själv är han gift med Santa Palmer-Tomkinson som är guddotter till prins Charles, och han var en av gästerna när denne gifte sig med Camilla Parker Bowles, vår tids mest kända kungliga älskarinna.

Har roligt med Camilla

- Jag har träffat många kungligheter och om jag fick välja vilka jag skulle sitta mellan på en middag skulle det vara prins Charles och Camilla, eller hertiginnan av Cornwall som hon numera heter. Han är väldigt charmig och hon har en ironisk, icke-neurotisk, jordnära attityd till livet. Hon är nästan alltid på gott humör, skrattar mycket, och man har väldigt roligt med henne.

3 svar från Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiores boktips till...

Fakta/Simon Sebag Montefiore

Ingalill Mosander