"Det är skönt att vara en i laget"

Möt en ny sida av Nick Hornby - som artist på en svensk rockscen

Foto: Johanna Pettersson
Två passioner Nick Hornby älskar fotboll och musik, och skriver om båda sina passioner. Men nu uppträder han också på rockscenen – tisdagen den 29/12 läser han essäer under en show i Stockholm tillsammans med favoritbandet Marah. ”Det bästa band jag sett och hört på väldigt länge”, säger han.
BOKRECENSIONER

Nick Hornby blev känd genom att skriva om sina passioner fotboll och musik.

Nu står han själv på scen med ett rockband. På tisdag den 29 november uppträder han med Marah i Stockholm.

-Jag vill hjälpa dem att nå en större publik, säger Nick Hornby till Aftonbladet.

Samtidigt har nya romanen "Fallhöjd" blivit Nick Hornbys genombrott i USA.

"Fever pitch" hette hans självbiografiska berättelse om en fotbollssupporters lidanden. I både "High fidelity" och "31 sånger" har han skrivit kunnigt och roligt om musik.

Hans senaste starka rockpassion heter Marah och kommer från Philadelphia i USA.

- Jag tror att många av mina läsare skulle uppskatta Marah. De är det bästa band jag sett och hört på väldigt länge. Jag känner en djup samhörighet med dem. Jag älskar musiken och gillar medlemmarna i bandet, så vi hittade på den här showen som vi gjort på några platser.

Läser du nya saker på scen?

- Ja, det är essäer om konserter. En sorts fortsättning på "31 sånger". Det handlar om artister jag sett vid olika tillfällen. Till de andra essäerna gör de lämpliga coverversioner på sådant jag pratar om. Till sist läser jag om Marah som en introduktion till deras spelning.

Energi och humor

Nick Hornby vill verkligen rekommendera bandet.

- De är så fantastiska live. Fem eller sex av deras konserter skulle hamna på min tio i topp-lista. De har så mycket energi och humor. Som de tidiga Springsteen-konserterna.

Nick Hornby är bara med på spelningarna i Stockholm och Hamburg.

- Jag har tre barn och hinner inte göra rock"n"roll-turnéer. Marah har inga barn. För det mesta försöker jag bara vara hemma och skriva så mycket som möjligt, men det här är så roligt. Det är hemskt kul att göra något tillsammans med andra människor. Jag arbetar så mycket ensam, men med Marah är jag en i laget. Det känns bra.

Du har förstås läst ur dina böcker och mött läsare tidigare.

- O ja, det gör jag för varje bok. Jag är van vid publik, men det är en annan sort som kommer när jag uppträder med Marah i USA. I Europa är bandet mer okänt.

Älskar sin spalt

Vid sidan av böckerna skriver Nick Hornby också en spalt varje månad i amerikanska bokmagasinet The Believer. Där berättar han vilka böcker han köpt under månaden och vilka han läst. De första spalterna finns samlade i den mycket underhållande boken "The polysyllabic spree". Där blandas tankar om klassiker och nya böcker.

Ska du fortsätta skriva din spalt om böcker?

- Ja, jag älskar att göra den.

Är det lättare att skriva om böcker och läsande än om musik?

- Ja, absolut. Kring böcker finns ofta ett ämne och en handling, men det finns sällan i musik. Det är svårt att skriva om musik år efter år. Mycket rockmusik låter likadant och det är inte lätt att variera texter om den.

Tyst i skrivarlyan

Lyssnar du på musik när du skriver?

- Nej. Jag använder musik för att ladda, när jag skriver är det tyst.

Skriver du varje dag?

- Ja, om jag kan. Varje år som en bok kommer ut går mycket tid åt att lansera den. Jag har promotat "Fallhöjd" i sex månader i olika länder och då hinner jag bara med min spalt i The Believer. Men när jag är hemma skriver jag.

På en ny roman?

- Nej, just nu bearbetar jag en bok till ett filmmanus åt BBC, "An education" av Lynn Barber.

Är du nöjd med mottagandet av "Fallhöjd"?

- Ja, det har varit bra och annorlunda. I tre-fyra länder har den blivit ett genombrott för mig, i synnerhet i USA. Jag har aldrig legat på New York Times bästsäljarlista tidigare.

Nick Hornbys boktips till...

Fredrik Ljungberg, fotbollsspelare.

Foto: Jerker Ivarsson

Ulrika Jonsson, tv-kändis.

Foto: Aftonbladet bild

Sven-Göran Eriksson, förbundskapten.

Foto: Stefan Mattsson

3 svar från Nick Hornby

Fakta/Nick Hornby

Jens Peterson