"Växter kan man inte stressa"

Författaren Kerstin Engstrand vill lära oss att sätta mer färg på våra trädgårdar

Foto: Casper Hedberg
Tävla inte med grannen – Att påta i trädgården är avkopplande och roligt. Men det kan också bli stressande. Om man börjar jämföra sig med grannarna och det utbryter en inofficiell tävlan om vem som har den grönaste gräsmattan och mest prunkande rosenbuskar, säger Kerstin Engstrand.
BOKRECENSIONER

Så här års kommer travar av trädgårdsböcker ut i handeln.

Två av dem har skrivits av Kerstin Engstrand.

- Att odla är som balsam för själen, det fyller ett universellt behov.

Svenskarnas intresse för trädgårdsodling verkar ha utvecklats till en väckelserörelse.

- För stressade storstadsbor är det viktigt att varva ned. Växter kan man inte skynda på. De är levande väsen, i behov av din ömma omvårdnad. Varje gång jag ser en blomma slå ut blir jag nästan religiös. Att ett litet frö kan utvecklas till en så vacker, fulländad växt. Det är verkligen naturens under.

Kerstin Engstrands mormor skördade färskpotatis på julafton i Söderhamn - något som satte djupa spår i barnbarnet, som började odla egna köksväxter.

- Av min mamma lärde jag mig ta tillvara det lilla, enkla i livet. Att njuta, att vara "lat".

Det rådet omsatte hon i "Latmansträdgården", som kom häromåret och blev mycket uppmärksammad.

Hennes nya böcker heter "Trädgårdsdesign för alla" och "Färgsätt din trädgård".

"70-talet dödade trädgården"

- Det var 1970-talet som tog död på trädgården. Då var trenden "Slit och släng" och det gröna på tomten begränsades till en gräsmatta. Innan dess var det vanligt att man avsatte 15-20 procent av byggkostnaden för att anlägga en trädgård. Hus och trädgård var då en självklar enhet. I dag ingår i regel endast grovanläggning av tomt i kalkylen.

- Ändå finns det ingenting som är så roligt som att planera sin trädgård, att se sin tomt förvandlas till ens högst privata lustgård.

Kerstin Engstrand säger att barndomsminnen spelar stor roll när man anlägger en trädgård.

- Vi svenskar köper ofta vinbärsbuskar och fruktträd. I Elsa Beskows sagoböcker fanns alltid fruktträd avbildade och Pippi Långstrump hade ett äppelträd. En gång intervjuade jag kungen och drottningen på Solliden om deras trädgårdsintresse. Drottningen tycker mycket om fuchsia. Under sin uppväxt i Brasilien brukade hon göra prinsessörhängen av fuchsiablommor, något hon lärde sina egna döttrar när de var små.

Och kungen är inte bara förtjust i snabba bilar och båtar.

- Han har ett stort trädgårdskunnande och är dessutom en mycket duktig fotograf.

"Många missuppfattningar"

Kerstin Engstrand anser att det frodas många missuppfattningar om trädgårdsskötsel.

- En är att det är så enkelt att ha en gräsmatta, att den är så lättskött. Jag brukar beskriva den som tjuvens bäste vän. Den skvallrar alltid om ifall man är bortrest. En gräsmatta måste klippas regelbundet, gödslas och pysslas om. Själv har jag planterat krokus i min. Dels är det vackert, dels ger det mig en anledning att slippa klippa den.

- En annan är att rådjur inte äter gula växter. De äter inte påskliljor men andra gula blommor sätter de i sig med välbehag: gula tulpaner, gula krokusar, gula rosenknoppar. Och talet om att träden måste beskäras på vintern beror på att trädgårdsmästarna inte har så mycket annat att göra då. Men det går precis lika bra att beskära träd under juni, juli och augusti.

Senaste tiden har vi kastats mellan hopp och förtvivlan, mellan sol och plusgrader och ymniga snöfall.

Men Kerstin Engstrand är inte orolig.

- Nu kommer våren direkt. Fast över 100 dagar snö är i mesta laget.

Fakta: Kerstin Engstrand

Favoritförfattaren Janet Frame.

Kerstin Engstrands boktips till...

Ingalill Mosander