”John slog mig och övergav vår son”

Cynthia Lennon berättar om drogerna, otroheten och första mötet med Yoko Ono

1 av 2 | Foto: PETER VAN DEN BERG
Cynthia Lennon berättade om sin bok ”John” på helgens bokmässa i Göteborg. Aftonbladets Jens Kärrman träffade henne i London för ett samtal om livet som Beatlesfru, John Lennons svartsjuka och hur han övergav sonen Julian när han lämnade Cynthia för Yoko Ono.
BOKRECENSIONER

LONDON

John Lennon hyllas över hela världen som geni och idealistisk fredskämpe.

Exfrun Cynthia Lennon minns en svartsjuk och omogen man som övergav sin son.

– John var inget helgon, säger hon.

Cynthia Lennon tar emot i sin svit på ett lika exklusivt som diskret Londonhotell. I snart ett år har hon rest jorden runt och berättat om ”John”, hennes bok om den närmast helgonförklarade ex-maken.

– Han är en legend nu, men han var inget helgon. Jag kände mig tvungen att fylla de tomrum som lämnats av alla dem som skrivit böcker och gjort filmer.

– Det var skönt att skriva boken även om jag var tvungen att gå igenom allt igen. Men att spela in ljudboken var hemskt, jag bröt ihop flera gånger. Det blev för mycket att höra mig själv, min egen röst, berätta om allt.

Svartsjuk och elak

John Lennon kunde vara både grym och kall. Svartsjuk och elak. Vid ett tillfälle slog han Cynthia efter att hon dansat för länge med den ”femte” Beatlen Stu Sutcliffe, ett minne som är långt i från det värsta från tiden med John Lennon.

Samtidigt är hon noga med att försöka förklara varför han blev som han blev.

– Han var mycket komplicerad att leva med, genier är jobbiga. Och han hade en uppväxt som var väldigt splittrad och tragisk, säger hon.

Ett av de jobbigaste minnena är från sommaren 1968 då Cynthia Lennon återvände från en resa till Grekland tillsammans med några vänner.

Hemma i villan fann hon John i vardagsrummet. Han satt på golvet mitt emot Yoko Ono, som hade Cynthias morgonrock på sig.

”De hade planerat det”

– De hade planerat att jag skulle hitta dem så, det var uppenbart. Jag hade ringt från flygplatsen och berättat att jag var på väg, säger hon.

– Det var fruktansvärt. Men det fanns inget jag kunde göra.

När skilsmässan var ett faktum hade Cynthia och John Lennon varit ihop i tio år. De sista åren hade de glidit från varandra allt mer. Olika personligheter, Johns drogmissbruk och Beatleshysterin hade slitit ned förhållandet.

– Ingen kan förbli normal eller opåverkad av det han upplevde. Vi Beatlesflickvänner kunde inte relatera till hysterin, vi förstod inte hur stora de var. Vi höll oss i bakgrunden, som kvinnor i vår generation gjorde.

”Varför älskar han mig inte”

Även om sveket fortfarande är smärtsamt för Cynthia Lennon betonar hon gång på gång att det var värst för sonen Julian. ”Pappa säger alltid åt folk att älska varandra, hur kommer det sig då att han inte älskar mig”, frågade han en gång sin mor.

– Han såg inte mycket av sin far. Han satt fast med sin mor, säger hon.

Förhoppningen om att John med åldern skulle ta sitt ansvar sköts i sank av Mark Chapman i december 1980.

– De sista månaderna pratade de ofta med varandra i telefon. John spelade upp låtar för Julian och lite trevande lärde de känna varandra, även om de fortfarande var nervösa i varandras sällskap.

Relationen med Yoko Ono är fortfarande spänd. Så sent som i juni träffades de i Las Vegas samband med premiären av en musikal med Beatles-musik.

– Helt plötsligt kom hon fram till mig, tog min hand och sa ”roligt att du kunde komma till min show”. Under kvällen gjorde hon samma sak två gånger till. Helt bisarrt, säger Cynthia Lennon och tillägger skrattande:

– Hur det nu kunde vara hennes show?

Fakta/Cynthia Lennon

Cynthia Lennons boktips till...

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM