”Mina böcker får inte ges ut i Kina”

Jung Chang fostrades att dyrka Mao - i dag ser hon honom som ett monster

BOKRECENSIONER

Utan Stalins hjälp hade Mao aldrig fått den makt han eftersträvade.

– De var så lika. Samma likgiltighet för mänskligt lidande, samma paranoida drag, samma begär efter världsherravälde. Men Mao mördade fler av sina landsmän, över 70 miljoner.

Det säger författaren Jung Chang, som skrivit en biografi över den kinesiske ledaren.

Foto: ROGER LUNDSTEN
F D RÖDGARDIST Efter Mao Zedongs död fick Jung Chang möjlighet att studera i England. Där har hon blivit kvar och skrivit två uppmärksammade böcker: "Vilda svanar" och, tillsammans med maken Jon Halliday, "Mao. Den sanna historien".

Tillsammans med sin man Jon Halliday har hon arbetat i tio år med boken.

– Eftersom Jon kan ryska fick han gå igenom de ryska arkiven, som visade sig vara en guldgruva efter Sovjetunionens fall. Själv tog jag mig an de kinesiska. För första gången kan vi dokumentera vad som hänt och vad Mao Zedong gjorde. Jag har drivits av nyfikenhet, jag ville veta vem han var, denne man som i så hög grad påverkat min familjs liv.

Jung Chang föddes in i den kinesiska eliten. Hennes föräldrar var hängivna kommunister och hon själv en entusiastisk rödgardist i tonåren. Hon arbetade även som barfotaläkare, stålarbetare och elektriker.

Föräldrarna fängslades

– När jag växte upp fanns bara Maos lilla röda. Vi läste den som om den var skriven av en gud och ifrågasatte aldrig något Mao befallde oss att göra.

Under kulturrevolutionen stämplades hennes föräldrar som klassförrädare, de förödmjukades och torterades. Hennes pappa dog i fängelse, men hennes mamma lever än i dag.

– Två år efter Maos död 1976 fick vi som var studenter möjlighet att studera utomlands. När jag landade i England slogs jag av hur underbart klasslöst landet var jämfört med Kina! Den nomenklatura som utgjordes av de kinesiska politikerna levde ett liv väsensskilt från folket.

Jung Chang bosatte sig i London, där hon skrev "Vilda svanar", en blandning av memoarer och historisk ögonvittnesskildring. Handlingen kretsar kring tre generationer kvinnor i en kinesisk familj och såldes i över tio miljoner exemplar.

– Mina böcker får inte ges ut i Kina. Men de smugglas in via Hongkong. Jag har själv gjort den kinesiska översättningen och min förhoppning är att den unga generationen ska få lära sig mer om sin egen historia. De vet mycket litet om vad som hände under Maos tid.

– Fortfarande domineras Himmelska fridens torg mitt i den kinesiska huvudstaden av Maos porträtt. Den nuvarande kommunistiska regimen säger sig vara Maos arvtagare och försvarar oförtrutet myten om Mao. Myndigheterna censurerar även internet. När mina vänner sökt på mitt namn på Google har de inte fått några träffar.

Lät avrätta hustrun

Jung Chang och Jon Halliday har anklagats för att ge en för mörk bild av Mao.

– Folk har svårt att acceptera sanningen. Jag önskar verkligen att jag hittat något positivt karaktärsdrag hos honom. Men tyvärr. Han förgiftade alla som kom i närheten av honom, många blev galna. Han behandlade sin egen familj med utstuderad grymhet. Han hade fyra fruar och tio barn och övergav dem allihop. Sin andra hustru lät han avrätta.

– Ju mer jag läste om honom, desto mer övertygad blev jag om att han var ett monster. Och man kan inte förklara det med en svår barndom. Mao växte upp i en välbärgad bondefamilj. Han hade en mor som älskade honom och som han hela livet hyllade. Däremot kom han inte särskilt väl överens med sin far, som ansåg att han var lat och självisk. Mao föraktade kroppsarbete, för egen del var han mest intresserad av att läsa böcker.

Fakta: Jung Chang

Ingalill Mosander

ARTIKELN HANDLAR OM