”Blir ni ledsna har jag lyckats”

Skräckmästaren Stephen King har skrivit en sorgsen bok om kärlek

BOKRECENSIONER

LONDON

I över 30 år har han satt skräck i miljoner läsare.

Nu har Stephen King skrivit en sorgsen bok om kärlek.?

Aftonbladet var på plats när han besökte Europa för första gången på nästan tio år.

Foto: JYTTE NIELSEN/SCANPRESS och AFTONBLADET BILD
Hyllar troheten Stephen King och hans fru Tabitha firar i år 35-årsjubileum som gifta. ”Att lära känna en annan människa är ett livstidsjobb. Hittar man en person som man verkligen bryr sig om och kan kommunicera med ska man vara lycklig”, säger Stephen King.

Stephen King är på strålande humör när han träffar europeiska journalister. Dagen innan har republikanerna till författarens stora glädje förlorat stort i det amerikanska valet.

– Jag måste ha varit den gladaste personen i Storbritannien när jag gick upp i går morse, säger King.

Att vi under en dryg halvtimme får ställa frågor till den 59-årige författaren är en snudd på unik begivenhet.

Stephen King ger sällan intervjuer. Sedan han 1999 under en promenad blev påkörd av en bilist har tillfällena blivit än mer sällsynta. Efter olyckan, som så när kostade författaren livet, har han bara lämnat USA en gång.

Gör ett undantag

– Normalt hade jag inte åkt ut för att göra reklam för en bok. Jag tycker det känns konstigt, lite märkligt.

Men för ”Lisey’s story” gör han ett undantag.

– Den betyder mycket för mig och ligger nära mitt hjärta. Därför ville jag gärna introducera den personligen, säger han.

Romanen handlar om en kvinna, Lisey, som är gift med den mycket kände författaren Scott Landon.

Lisey har stort inflytande över dennes författarskap och kommer ofta med synpunkter och förslag till ändringar. Men för allmänheten är hon helt okänd.

Enda gången hon dyker upp i en tidning ser man bara hennes fot i utkanten av bilden.

– En författares äkta hälft är i det närmaste osynlig. Jag tänkte att det skulle vara roligt att skriva en bok om en sådan person, hur hon påverkar sin kända partner.

Paralleller

I boken finns flera paralleller till Stephen Kings eget liv. Scott Landon har lite motvilligt placerats i skräck- och thrillerfacket, men tycker det är okej så länge miljoninkomsterna fortsätter att strömma in.

Han drabbas – precis som King – av en svår olycka som förändrar hans liv.

– När min fru läste boken sa hon att ”alla kommer att tro att boken handlar om oss”. Men Scott är inte jag. Lisey är inte min fru. Det finns självfallet vissa aspekter som jag lånat. Bland annat är Scotts arbetsrum en kopia av mitt.

– Men hade min fru sagt åt mig att ”publicera inte den här boken, den är för personlig”, så hade jag slängt den.

Lugnt familjeliv

Stephen King jämför romanen med en sorgsen sång av countrylegenden Hank Williams.

– Blir ni ledsna av den här boken så har jag lyckats.

Själv lever Stephen King ett lugnt familjeliv i en villa i Bangor, Maine i nordöstra USA. I 35 år har han varit gift med Tabitha King, som själv skrivit sex romaner.

– Jag tror inte nödvändigtvis på äktenskapet, men jag tror på monogami. Det är svårt att kommunicera med andra, vi är så ensamma och isolerade. Att lära känna en annan människa är ett livstidsjobb. Hittar man en person som man verkligen bryr sig om och kan kommunicera med ska man vara lycklig.

Hustrun viktig

Precis som Lisey i boken är Tabitha King mycket viktig för hans författarskap.

– Hon är den första att läsa alla manus. När min förläggare ville att något hemskt skulle hända på skoldansen i ”Carrie” var det min fru som hittade lösningen. Jag ville kalla en bok ”Cancer”, min fru beordrade mig tack och lov att kalla den ”Drömfångare”.

En underhållare

Även om huvudtemat i boken är kärlek kommer Stephen King inte att släppa monstren och demonerna som kryper fram ur skuggorna när skymningen faller.

När han berättar om några av sina skräckidéer låter han lika sprudlande lycklig som en sjuåring som sett en barnförbjuden film.

För trots att kritikerna på senare år börjat respektera Stephen Kings författarskap ser han sig själv som en underhållare.

– Mitt jobb är att se till att du missar dejten, bränner vid middagen eller blir arg när flygresan är slut.

Stephen King om...

Fakta: Stephen King

Jens Kärrman