"Barn tvingas bli vuxna för tidigt"

Jacqueline Wilson är en brittisk Astrid Lindgren

Foto: Roger Lundsten
Läste Pippi Jacqueline Wilson älskade Pippi Långstrump och precis som Astrid Lindgren skriver hon sina böcker för hand. "Barn tvingas bli vuxna för tidigt", säger hon och berättar om alla unga flickor som skriver till henne om hur utsatta och ensamma de känner sig.
BOKRECENSIONER

Jacqueline Wilson har skrivit ett 80-tal böcker, sålt över 15 miljoner exemplar och är mer utlånad på de brittiska biblioteken än J K Rowling.

- När jag fyllde 50 tänkte jag att ingenting mer skulle hända i mitt liv. Vid 60 hade min man lämnat mig, min karriär tagit en dramatiskt vändning och jag fick råd att köpa mitt drömhus.

Jacqueline Wilson är mild och vänlig och förefaller totalt opåverkad av alla priser och utmärkelser som haglat över henne under de senaste åren. Hon har bland annat blivit utsedd till "Childrens' laureate", vilket betyder att hon är Storbritanniens officiella barnboksförfattare.

- Jag var enda barnet och levde till stor del i en fantasivärld. Jag älskade böcker, även innan jag kunde läsa. Jag brukade titta på bilderna och hitta på egna historier. Eftersom jag växte upp i en fattig familj fick jag sluta skolan ganska tidigt.

Skildrar unga flickor

Men hon fortsatte att skriva vid sidan av olika arbeten hon hade för att försörja sig. Hela tiden drömde hon om att bli författare och efter en tid på en tonårstidning debuterade hon vid 24 års ålder med en kriminalberättelse för barn.

– Men det var en engångsföreteelse. Jag var gift med en polis och brottslighet fick jag mer än nog av i mitt privatliv.

Ändå är det tillvarons svarta sidor som dominerar i hennes författarskap. Hon skriver ofta om våld i hemmet, skilsmässor, föräldralöshet, död och psykiska sjukdomar. Men hon gör det med lätthet och humor, och det är de vuxna, inte barnen, som ställer till med allt elände. Med ömhet och förståelse skildrar hon framför allt unga flickor, som har svårt att finna sig tillrätta i vårt stressiga, krävande samhälle.

– När jag var tio lekte jag med dockor och hade klänning. I dag vill tioåringar se ut som 16 och vara så "coola" hela tiden. Det är sorgligt och alarmerande att flickor måste växa upp så tidigt.

Tracy-böckerna blev film

En av hennes senaste böcker på svenska heter "Tracy Beaker skolans värsta/bästa elev". Den handlar om en tonårsflicka som bott större delen av sitt liv på barnhem. Hennes mamma tycker att det är viktigare att gå på fester och umgås med olika pojkvänner. Trots att hon blivit så djupt sviken av sin mamma längtar hon efter henne och fantiserar ihop en drömbild av henne som vacker och kärleksfull.

Läsarna får följa Tracys utveckling från ett barn som ständigt befinner sig i konflikt med sin omvärld till en ung människa med förmåga att känna livsglädje. Serien om Tracy har filmats av BBC och blivit en stor framgång.

Besvarar alla brev

– Jag har läsare över hela världen och Tracys öde tycks ha engagerat dem för jag får massor av brev där de skriver att de vill veta mer om henne. När jag var gift hade jag alltid dåligt samvete för att jag ägnade tid åt att svara. Jag satt uppe på nätterna och gjorde det för att inte irritera min man. Nu behöver jag inte bry mig längre och det känns jätteskönt. Jag brevväxlar så mycket jag har lust.

Och det är verkligen brev i traditionell form som Jacqueline Wilson skriver, inte e-post.

– Jag är teknisk idiot och har aldrig varit i närheten av en dator. Jag skriver mina böcker på samma sätt som jag alltid gjort - för hand i vackra anteckningsböcker med skinnpärmar.

Jacqueline Wilson.

Jacqueline Wilsons boktips till:

Ingalill Mosander