”Tiden bara rinner iväg”

Att göra smycken ger Lisza, 39, den avkoppling hon behöver

BOKRECENSIONER

När Lisza Carlings man blev varslad från jobbet började hon jobba för två för att få ekonomin att gå ihop. För att försöka varva ner började hon göra smycken. Och det har räddat henne – pysslandet ger henne den avkoppling hon behöver.

– Att sitta med pärlor, kedjor och tänger och få skapa något bara utifrån mig själv, det är sååå skönt, säger hon.

Lisza Carling kopplar av med sitt smyckespyssel.

Lisza mådde inte speciellt dåligt – tyckte hon då. Men med facit i hand var hennes livsstil rent livsfarlig. Hon sov för lite, jobbade långa dagar och var ständigt igång. Hon började tappa bort saker och glömma viktiga möten. Till slut kände Lisza att hon var tvungen att göra något.

Förutom att gå till en kurator och prata av sig så började hon göra smycken. Hon köpte hem tänger, pärlor och tråd och började skapa.

– I början gick det trögt men jag kom igång till slut och efter ett tag kom hjärnan ikapp och jag fick inspiration och kraft att skapa igen, säger hon.

Blir helt uppslukad

När Lisza började tillverka smycken hände det ibland att hennes två tonårsdöttrarna var med. På så sätt fick de en chans att prata om ditt och datt, något som Lisza definitivt inte haft tid med innan.

Att välja färger och pärlor, om man ska göra halsband eller armband och form på smycket kan tyckas futtigt, men det var vad Lisza behövde för att koppla bort hjärnan från det vanliga jobbet.

– Jag blir helt uppslukad och tiden bara rinner iväg. Eftersom jag gör både halsband, armband och örhängen så kan det ta en stund att få fram den form och det stuk som man vill ha, men det är en del av skapandet. Man måste klura lite, säger hon och ler.

Bara hon och pysslet

Det enda som existerar när Lisza pysslar är just hon och pysslet. Hjärnan får jobba med annat än alla måsten och samtidigt så är hon hemma och kan ta det lugnt.

– Ibland sätter jag mig och tänker att jag ska pyssla, men så får jag inte riktigt till det, och då blir jag irriterad. Det är som om att inspirationen inte finns fast man har sådan lust ändå. Det är nog de dagar som varit riktigt stressande, då kan jag inte lugna ner mig så där på en gång, säger hon.

Startade en hemsida

Lisza har hållit på med sitt pysslande i cirka ett år och hela bekantskapskretsen har flera uppsättningar med smycken. Därför startade hon en hemsida där hon lägger ut sina smycken och säljer dem. Annars skulle hennes eget smyckeskrin svämma över alla breddar.

Men om du nu gjort din hobby till business, finns inte risken att du börjar jobba ihjäl dig med det i stället?

– Nej, jag tror inte det för det är så förknippat med något som är roligt och lustfyllt och skapande. Det är ju inte som att jobba administrativt där allt är bara papper och datorer, detta är ju levande och roligt hela tiden. Jag får väl sakta in om det skulle gå för bra, säger hon och skrattar.

FAKTA

Lisza Carling

Familj: Make Björn, 42, och döttrarna My, 20, och Johanna, 15.

Ålder: 39.

Yrke: Retorikkonsult.

Pyssel: Gör egna smycken som hon säljer på www.pikador.se.

ARTIKELN HANDLAR OM