Lär dig lyxpyssla!

Superpysslaren Josefin Ekman gillar papperspyssel och broderier

1 av 2 | Foto: Sara Danielsson
Josefin Ekman, pysslare och författare till boken "Pyssel de luxe".
BOKRECENSIONER

Hon gör vansinnigt piffiga pyssel.

Nu ger Josefin Ekmans ut sina allra bästa pyssel, i bokform.

– Jag pysslar för att varva ner. I stället för att gå på yoga eller en kurs i mindfulness så kan man sitta och pyssla och låta tankarna vandra fritt, säger hon till aftonbladet.se.

Josefin Ekman, 31, har alltid pysslat. Det började på dagis där alla höll på men där hon gick i bräschen.

– Där skulle man pyssla för att sysselsätta sig, men jag gjorde det för att jag tyckte om det, berättar hon.

Bloggar om pyssel

Boken Josefin ger ut heter ”Pyssel de luxe” men hon har länge dokumenterat sina verk, på sin blogg ”Dear Martha”. Den är tillägnad Martha Stewart, tv-fenomenet som lär amerikanerna allt om hur hantera kräppapper, duka vackert och baka den godaste och vackraste pajen. Pysslen i boken är dock alla helt nya.

Varför har du dedikerat din blogg till Martha Stewart?

– Hon är drottningen av pyssel. Sedan ville jag ha en utmaning, och skriva på engelska. Jag har faktiskt ganska många läsare i utlandet, folk i bland annat USA, Japan, Nya Zeeland och Holland följer bloggen och hör av sig. Det är roligt att jag, som sitter i en förort, till Stockholm får mejl från Nya Zeeland!

Själv är Josefin Ekman förtjust i papperspyssel, som att tillverka fina kort eller slå in vackra paket.

– Sedan tycker jag att det är roligt att brodera. Men jag gillar inte att följa mönster och brodera 200 blommor. På mitt kontor har jag en tavla med texten ”I kick ass”. Det fanns inte att hitta i någon broderbok från 40-talet så jag skrev det själv. Att hitta på egna texter och mönster är roligast!

Gjuta i betong

Hon menar att man inte alls behöver vara superhändig för att kunna pyssla.

– Det beror på vad man menar med att vara händig. Pyssel är jättebrett. Man kan gjuta i betong, sy tofflor eller göra blomvaser.

Den som tycker sig vara dålig på pyssel har kanske helt enkelt inte hittat rätt sort.

– Man behöver inte vara dålig på att pyssla bara för att man tyckte det var trist att pyssla med piprensare som barn. Har man dagispyssel som referensram kan jag förstå att pyssel kan upplevas som trist.

Vilket är ditt bästa höstpysseltips till oss som är lite lätt stressade i vardagen?

– På hösten passar det bra att stöpa ljus och det är inte så svårt. Man kan köpa ljusmassa på hobbybutiken eller göra som på 70-talet och smälta gamla ljus. Ett tips är att göra ljusen i gamla kaffekoppar. Det blir jättefint och blir ett slags ”återvinningspyssel”, både billigt och mysigt.

Män ”bygger”

När man ser inredningsprogram på TV får man lätt känslan av att det mest är tjejer som pysslar. Killar ”ska” istället hugga ner träd, lägga golv och bygga verandor.

– Jag tror att en del grejer som killar håller på med kallas för att bygga, istället för pyssel. En vän till mig har köpt en sommarstuga som han ägnar sig åt. Jag tycker att han mest pysslar men han tycker att han är en manlig byggnadsarbetare. Det beror på vad man har för etikett.

Själv pysslar Josefin Ekman en hel del i sitt hem.

– Som tur är har jag en överseende man som verkar gilla det.

Pysslar ni tillsammans?

– Oh Gud, aldrig. Han springar marathonlopp och jag pysslar. Han började springa marathon när jag började blogga och han säger att han springar eftersom han måste provsmaka allt jag bakar, haha.