Ska vi byta plantor med varandra?

Nya bytesgallerior lockar panka att fynda

Foto: CAROLINA BYRMO
växter med anor Sofia Østerhus och Hanna Nilsson har hand om butiken Vintage Plant i Stockholm, där du kan överta andras gamla växter för en billig penning.
BOKRECENSIONER

Min pelargon mot din flitiga Lisa. Min deckare mot din

Jane Austen-roman. Eller vad sägs om min tröja om jag får dina sneakers? Bytestrenden sprider sig genom Sverige.

Skyll på att räntorna stiger eller på klimathotet. Oavsett orsak blir det allt hippare att byta gammalt mot nygammalt.

Inte sällan har bytesdagar fått en ny flärdfull touch där särskilt inbjudna gäster minglar, dricker vin och byter prylar med varandra.

En ovanlig butik

Intresset för begagnade prylar växer stadigt och i våras öppnade en av de mest oväntade butikerna: Vintage Plant i Stockholm, där folk kunde överta varandras växter för en billig penning.

– Det började med att vår kollega Marcus Bergström, som jobbar med inredning, intresserade sig för ampelliljans roll, säger Hanna Nilsson på designföretaget Byggstudio, som ligger bakom butiken. Det är en växt som finns i många hem, men som inte har särskilt hög status.

Det hela utmynnade i ett projekt för att ta tillvara gamla växter. Alla som vill lämna in sina plantor till företaget måste fylla i en lapp om växtens historia. Därför kan nya spekulanter läsa om plantor som flyttat från andra sidan jordklotet och vanskötta växter som mött kändisar.

Kaktus med lång historia

– Min favorit är en kaktus från 1930-talets Finland och det enda överlevande beviset av en kärlekshistoria med olyckligt slut. Nu är den såld – tyvärr.

Hanna Nilsson menar att alla växter har en egen personlighet.

– Det är inte ovanligt att kunder kommer in för att bli av med en växt, men det slutar med att de byter till sig en annan.

Byteshandla nu!

Så bytfyndar du smartast.

Lämna utlästa böcker – hämta spännande, olästa.

KLÄDER

Dress on dress off har populära bytardagar mitt i Stockholm med enkla regler. Du betalar 20 kronor, får lämna max fem plagg och plocka lika många som du lämnat.

dressoffdresson.blogg.se

Fynda massor av superbilliga barnkläder. Kolla när det är bytardag där du bor.

www.kladbytardag.nu

PRYLAR

Bli en bokbytare. Delta i bokbytarevenemang eller en läsecirkel. Det finns även en subkultur där bokbytare lämnar böcker på offentlig plats och följer deras väg runt världen.

www.bookcrossing.se

På Sveriges största auktionssajt Tradera kan du köpa och sälja allt. Många småbarnsföräldrar köper för lika mycket som de sålt. Auktionsrecycla - bli av med urväxta Polarn och Pyret-jackan och få likadan i rätt storlek.

www.tradera.com

SEMESTER

Låna ut ditt hem i en vecka och flytta till ett hus i Syditalien – gratis. Eller byt till dig en soffa varhelst i världen. Läs mer: ”Borta bra, byta bäst” av Lars Thulin.

www.couchsurfing.org

TJÄNSTER

Måla grannens veranda och få din diskmaskin installerad. Här hittar du även gratisprylar om du transporterar bort dem.

www.grannar.se