Klappa till julens snyggaste paket

VACKERT YTTRE Ett bra papper av god kvalitet är grunden till ett fint pa
BOKRECENSIONER

GÖTEBORG. Fattigklappar till jul?

Slå in snyggt så blir de uppskattade!

– I Japan ska paketet spegla vem som får gåvan, tillfället då gåvan ges, och vad som finns i paketet. Allt har en själ som ska respekteras, saker också, säger Annica Thorberg.

Hon är Sveriges enda professionella presentinslagare.

Många små butiker i Göteborg lär skylta med fantasieggande vackra och roliga paket i jul. När Aftonbladet fick hänga med på Annica Thorbergs kurs var det butiksfolk från innerstaden i Göteborg som klippte, vek och tejpade.

Men du kan också!

Du behöver papper av god kvalité. Är det för tunt går det sönder i hörnen. Butikerna använder 70-90 grams papper, de billiga plastinpackade rullarna i stormarknaden är ofta bara 50-56 gram. Men pilla lite innan köpet så du känner kvalitén.

Dubbelsidigt mönstrat eller färgat papper är enkelt att göra supersnygga paket av. Men papper du tröttnat på behöver inte slängas, det kan användas i remsor som dekoration.

Du behöver sax eller pappersskärare och dubbelhäftande tejp. Och gärna snygga snören, band, bast eller garn – kolla i egna ”alltmöjligt-lådan”.

FAKTA

Goda råd

Papper: Klipp lagom mycket. Kanten på pappret ska gå upp till två tredjedelar av paketets kant. Inga långa snibbar som möts på mitten.

Snöre: Gäsp åt ett kryss på mitten och rosett, eller snöre runt hörnen. Variera! Prova att krulla remsor av presentpapper att dekorera med.

Tejp: Du behöver inte gran- och tomtetejp. Med dubbelhäftande dold tejp blir det helt enkelt väldigt mycket snyggare.

Mer dekor: Solfjädersvikt papper, hårdrullade pappersremsor i cigarrform, krullade remsor av presentpapper, eller bara en bit vågklippt papper av annan sort.