Ritar serier – på ett eget språk

Sippan, 24, har conlanging som största intresse

BOKRECENSIONER

Hans hobby är att rita serier – på ett språk han hittat på själv.

"Sippan" Brytting har skapat över tusen egna ord.

– Jag är språknörd sedan småskolan, säger han.

Foto: Privat
"Sippan" Brytting.

Durandal, "Sippan", Brytting har alltid varit intresserad av språk. Men inte förrän på gymnasiet upptäckte han att det var okej att skapa dem själv. Då började han ägna sig åt det som idag är hans största hobby – conlanging.

– Det är mer eller mindre praktisk lingvistik, fast baklänges. De flesta lingvister använder sina kunskaper för att studera språk som redan finns, vi som är intresserade av det här använder dem till att bygga egna, förklarar han.

Eftersom barn ofta har olika "hemliga språk", tyckte Sippan till en början att det kändes som en lite barnslig hobby. Men författaren till "Sagan om ringen"-trilogin inspirerade honom.

– Likt många andra var det Tolkien som nådde mig. Han är en skicklig och framgångsrik conlanger.

Gör serier och dikter

Riktigt färdig blir man aldrig med ett språk, säger Sippan, som idag är 24 år. Han har redan börjat på flera olika, och försöker göra dem så konsekventa som möjligt.

– Men inget naturligt språk är ju fullständigt konsekvent och logiskt, och knappt några conlangs heller.

Språket han tycker är roligast bland sina egna heter Hwaerd Raaz. Där finns det än så länge cirka 200 ord. Som mest har Sippan hittat på tusen ord. Men istället för att publicera grammatiken och vokabulären på internet, som många gör, har han gjort serier och dikter med sina språk.

– Nåt ska man ju ha det till. Det är dels för att testa om grammatiken duger att konstruera diverse meningar i och dels för att visa upp språket på nätet, som ett konstverk, säger han.

Lärorik hobby

Sippan försöker göra serierna ganska lätta, så att folk ska förstå. Han vill helst att folk själva ska klura ut meningen. Själv kommer han inte ihåg alla sina språk.

– Jag är inte flytande i något av dem, men med ordboken framför mig hänger jag nog med, säger han.

Han tycker hobbyn är lärorik, och att den gett honom djupare kunskaper i både lingvistik och språkhistoria. En termin studerade han klassisk hebreiska på universitetet och hans fonetikkunskaper fick honom till exempel att lätt känna igen den prick som markerade tonlösa konsonanter.

Conlangers på nätet

Nu har Sippan också hittat ett sätt att dela sin hobby med andra.

– Jag blev jätteglad när jag upptäckte att det finns hela ansamlingar av conlangers på nätet, säger han.

Vilket språk bland naturliga eller skapade tycker du bäst om?

– Hebreiska har finast alfabet, men tyska har bäst grammatik. Bland påhittade är Lojban oerhört fascinerande, men det har en bedrövlig ortografi.

Fotnot: Conlang betyder constructed language, alltså skapat språk

FAKTA

Sippan om Hwaerd Raaz

En tidig förolämpning på Hwaerd Raaz betyder något i stil med "din åsyn förgiftar mina ögon likt skvättande löksaft".

Jag använder ett pi-tecken som representerar ett fonem som på fackspråk skulle kallas "oexploderad tonlös dental klusil", vilket är kul eftersom oexploderade klusiler i de allra flesta naturliga språk alltid är allofoner. Det vill säga det är ingen betydelsebärande skillnad mellan dem och deras exploderade motsvarigheter. Ett exempel på svenska skulle vara T-ljuden i "vatten" (exploderad) och "vattna" (oexploderad).